Biram Zdravlje logo

Nisita – njega i higijena nosa na 2 načina

shadow illustration

U procesu disanja nos ima trostruku ulogu.

Iako sićušni, nosići male djece imaju istu ulogu kao i veliki nosevi. U procesu disanja, nos ima trostruku ulogu. Površina nosne šupljine zagrijava udahnuti vazduh, vlaži ga i filtrira, a sve su to mehanizmi zaštite donjih disajnih puteva od infekcije.

Zato je općenito udisanje vazduha kroz nos, a ne na usta, jedino zdravo disanje.

Kod oštećene funkcije sluznice nosa ili začepljenih nosića to nije moguće. Nakupljeni sekret u nosu osim što onemogućava normalno disanje može biti vrlo opasan, jer predstavlja dobru podlogu za naseljavanje i rast bakterija što može dovesti do komplikacije bolesti.

Takođe kod dužeg boravka u prostorijama sa centralnim grijanjem dolazi do neugodnog osjećaja suhoće i peckanja uslijed isušivanja sluznice nosa pri čemu slabe njegove odbrambene funkcije. Među ostalim i funkcija pročišćavanja udahnutog vazduha pa je olakšan prodor uzročnika bolesti i drugih nečistoća u donje disajne puteve.

Upravo, zbog važne uloge koju ima u fiziologiji disanja, nos zahtjeva svakodnevnu njegu i higijenu.

 

 

Nadražena ili oštećena sluznica nosa obnavlja se upotrebom izotonične fiziološke otopine natrij-hlorida a moguća je i preventivna upotreba kako do oštećenja sluznice ne bi ni došlo.

Nisita® sprej sadrži izotoničnu otopinu natrij-hlorida (kuhinjska so) i natrij-hidrogenkarbonata, dok Nisita® mast za nos predstavlja po svom sastavu jedinstven oblik na našem tržištu, budući da se obje navedene soli nalaze u masno-gelastoj podlozi koja se jednostavno primjenjuje uz pomoć produženog nastavka (aplikatora).

Sprej je naročito prikladan za održavanje higijene nosa kod novorođenčadi i male djece, koja još ne znaju samostalno ispuhati nos, smanjujući rizik od infekcija odstranjivanjem mukoznog sekreta iz nosa. Primjena se preporučuje i tokom virusnih i bakterijskih infekcija radi razrjeđivanja nakupljenog sekreta i njegovog lakšeg istjecanja iz nosne šupljine. Otopina u obliku spreja predstavlja praktično pakovanje budući da se može primjenjivati iz svih smjerova, pa ju je moguće koristiti kod djece i u ležećem, sjedećem ili uspravnom položaju.

Nisita sprej i mast za nos mogu se koristiti odvojeno, ali se mogu i nadopunjavati u higijeni i njezi nosne šupljine.