Biram Zdravlje logo

Povezanost grlobolje i gripe?

shadow illustration

Grlobolja najčešće nije ozbiljan znak gripe i često je manje teška nego neki drugi simptomi, poput povišene temperature ili bolova u zglobovima.

Međutim, grlobolja može biti vrlo neugodna, pogotovo ako otežava gutanje ili je praćena kašljem pa zato oboljeli potraže pomoć već kod ovog simptoma.

Zašto uz gripu imam i grlobolju?

Virus gripe ulazi u organizam preko nježne sluznice nosa i ždrijela. Sluznica postaje nadražena i javlja se upala. Zbog upale se javlja bol koja otežava gutanje.

Oboljelima je obično teško da osiguraju dovoljan unos tečnosti zato jer im se ništa ne jede niti pije, a često ih muči i proljev. Sluznica u ustima i grlu tako postaje suha, zrak je prilikom udisanja nadražuje, a upala se pogoršava. Ako vam se uz gripu javi i kašalj, grlobolja postaje izraženija jer se kašljanjem dodatno oštećuje nježna sluznica ždrijela.

Postoje li pripravci koji mi mogu pomoći?

Pripravci za ublažavanje grlobolje koje možemo pripremiti kod kuće, tzv. narodni lijekovi, uglavnom služe da bismo umanjili nelagodu i nisu jednako efikasni kod svih. Važno je biti dobro hidriran tj. osigurati dovoljan unos tečnosti, spriječiti isušivanje sluznice, a što će zauzvrat umanjiti nadraženost i bol u grlu. Ne morate piti samo čistu vodu nego tople napitke poput čaja ili limunade s medom.

Izbjegavajte zadimljene prostore i prostore sa suhim zrakom. Ako imate mogućnosti, dobro je u sobu staviti ovlaživač zraka. To će ublažiti upalu disajnih puteva i promuklost.

shadow illustration

Kako prirodno protiv grlobolje?

Postoji paleta medicinskih proizvoda za grlobolju koji su dostupni bez recepta. To su najčešće pastile koje djeluju protivupalno i ublažavaju bol kao što su Isla medic hydro+ pastile koje u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu i poseban biljni ekstrakt islandskog lišaja. Njihovim se djelovanjem na oštećenoj sluznici stvara zaštitni sloj kojim se ona intenzivno vlaži.

Primjenom Isla® Medic hydro+ pastila smanjuje se bol u grlu i regeneriše sluznica grla i usne šupljine.