Biram Zdravlje logo

Simptomi alergije - kašalj

shadow illustration

mag. farm. Jelena Kostić Valčić

Jedan od simptoma alergije je neprekidan, iritantni kašalj.

Pokretanjem pojačanog imunog odgovora i oslobađanjem histamina dolazi do curenja nosa, kašlja, kihanja i oticanja nazalne sluznice, pa počinjemo da osjećamo simptome slične prehladi čak i u njenom odsustvu.

Ovaj tekst opisuje simptome kašlja uzrokovanog alergijama i nudi savjete i rješenja o odgovarajućoj prevenciji i biljnim lijekovima koji će pomoći kod ovog neprijatnog simptoma.
 

Šta utiče na pojavu kašlja kao simptoma alergije?

 • Genetska predispozicija i porodična historija alergijskih bolesti

Istraživanja su pokazala da djeca čiji jedan roditelj ima neku vrstu alergije imaju 33% šanse za razvoj alergija. Ako oba roditelja imaju alergije, vjerovatnoća je čak 70%.

 • Spoljašnji faktori – povećana koncentracija alergena uslijed promjene sredine boravka ili nastupanja sezone cvijetanja biljaka.

Glavni uzrok alergijskog kašlja je sluz koja klizi iz nosne šupljine niz grlo nadražujući nervne završetke i izazivajući kašalj.

Najčešće je u pitanju suhi, nadražajni kašalj ali može se u nekim slučajevima manifestovati kao produktivni kašalj.

Najuporniji je noću kada se javlja neprestano golicanje zadnjeg dijela grla i često se mogu javiti svrbež u očima i kihanje.

shadow illustration

Karakteristike alergijskog kašlja

 • intentenzitet i upornost,
 • trajanje sve vrijeme dok su alergeni prisutni,
 • otežano disanje na nos,
 • otečenost nosne sluznice,
 • suzenje i svrbež očiju,
 • otežano disanje ili gušenje,
 • curenje nosa, svrbež i bol u grlu,
 • uglavnom nema povišene tjelesne temperature.

 

Da li je kašalj baš uvijek simptom svake alergije?

Svaki organizam različito reaguje na nadražaje iz okoline, tako da je sve individualno. Nekada i mala promjena u količini alergena može dovesti do pojave ovog simptoma, čak i ako prethodnih godina, na primjer, niste reagovali na taj način.

Alergijski kašalj može biti sezonskog karaktera (uglavnom u jesen ili proleće), a može trajati tokom cijele godine zavisno od vrste alergena (npr. grinje, prašina, hladnoća, polen) koji izazivaju kašalj.

Kako bi se dijagnostifikovala osetljivost, rade se testovi na koži ili putem krvi i označava koncentracija antitijela IgE koji su svojstveni za pojedine alergene.

Prevencija i tretman

 • Izbjegavanje alergena, bilo da je u pitanju kašalj povezan sa sezonskim alergijama ili alergijskom astmom.
 • Prestanak pušenja i izbjegavanje dima koji nadražuje disajne puteve i može izazvati napade kašlja. Takođe treba izbjegavati izlaganje jakim, iritirajućim mirisima, isparenjima i gasovima, poput onih iz proizvoda za čišćenje ili industrijskih hemikalija.
 • Nošenje maske prilikom rada na otvorenom tako da se izbjegne udisanje prašine, polena i drugih nadražujućih materija.
 • U zatvorenom prostoru je potrebno izbjegavanje udisanja isparenja. Ne treba koristiti hemikalije u spreju poput boje, laka za kosu, sredstava za čišćenje u domaćinstvu ili spreja protiv insekata. Ako je neophodno korištenje ovih proizvoda, treba otvoriti prozore ili ih primenjivati u dobro provjetrenom ili otvorenom prostoru.
 • Poznavanje polenskog kalendara - Osobe sa polenskom alergijom treba da izbjegavaju otvoren prostor kada su polen i plijesni prisutni u velikim koncentracijama. Zatvaranje prozora će spriječiti ulazak alergena u boravišni prostor.
 • Manje vremena provedenog na otvorenom u razdobljima visoke vlažnosti ili velike hladnoće može smanjiti kašalj povezan s alergijom.
 • Redovna terapija po preporuci ljekara specijaliste.
 • Uzimanje antihistaminika, koji inhibiraju otpuštanje histamina i time ublažavaju simptome alergijskog kašlja, može značajno pomoći kontrolisanju alergije.

Kod alergijskog kašlja veoma je dobra preporuka biljni lijek na bazi bršljana, Prospan®, jer svojom specijalnom formulacijom opušta mišiće bronhija i proširuje ih, a tokom noći smiruje kašalj i ublažava ga.

Još jedna prednost su njegova sekretolitička svojstva jer Prospan® razređuje sekret u plućima i pomaže iskašljavanje.

Simptomi alergijskog kašlja mogu biti vrlo neprijatni, naročito ako pacijent ne zatraži medicinsku pomoć. Ako se alergijom ne upravlja pravilno, postoji rizik od razvoja astme. Dakle, čak i ako su simptomi alergije vrlo blagi, ipak je najbolje preduzeti sve mjere prevencije i liječenja u cilju zaštite od komplikacija.

 


Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.