Biram Zdravlje logo

CRP vrijednosti i šta one znače?

CRP nalaz i šta njegove vrijednosti znace? shadow illustration

Važan je za razlikovanje virusnih od bakterijskih upala.

Piše: Marija Regvar, mag. pharm.

CRP-C-reaktivni protein je supstanca koju proizvodi jetra kao odgovor na upalu u organizmu. Služi kao upalni marker, važan indikator upale, nekroze tkiva ili traume.

 

Mnoga su upalna stanja koja mogu dovesti do povećanja nivoa CRP-a u krvi:

  • autoimune bolesti (reumatoidni artritis, lupus, određene upalne bolesti crijeva kao npr. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis
  • perikarditis - upala perikarda (tanke srčane ovojnice)
  • infarkt
  • razne infekcije
  • ozljede organa i tkiva
  • karcinomi
  • pretilost

Na vrijednosti CRP-a mogu uticati još i:

  • lijekovi koji ublažavaju upalu u organizmu-nesteroidni protuupalni lijekovi, lijekovi koji smanjuju nivo holesterola (statini) - smanuju nivo CRP-a
  • lakše ozljede ili infekcije mogu privremeno povećati nivo CRP-a i na taj način prikriti određena stanja poput dijabetesa ili sindroma iritabilnog crijeva.
  • nivoi estrogena - kontracepcijske pilule ili lijekovi koji zamjenjuju hormone mogu povećati nivo CRP-a
  • trudnoća-naročito u kasnijim fazama može povećati nivo CRP-a.

Referentne vrijednosti

Vrijednosti CRP-a ne variraju u zavisnosti od životne dobi ili spola, kao što to može biti slučaj s nekim drugim parametrima.

Ne postoje čvrsti standardi koji određuju nivoe CRP-a u krvi pa prema tome smjernice variraju, ali postoji općenita klasifikacija vrijednosti:

  • vrijednosti CRP-a između 3 i 10 mg/L govore o blagom povećanju i rezultat su često hroničnih stanja poput dijabetes, hipertenzije ili nezdravih životnih navika kao što su pušenje, smanjeno kretanje, sjedilački način života
  • vrijednosti CRP-a između 10 i 100 mg/L smatraju se umjerenim povećanjem, ali ukazuju na stanja koja uzrokuju upale izazvane virusnim infekcijama ili nezaraznim bolestima
  • vrijednosti CRP-a iznad 100 mg/L ukazuju gotovo uvijek na ozbiljne bakterijske infekcije

U mnogim laboratorijima kao referentna vrijednost CRP-a je 5 mg/L te se više od tog rezultata računa pod povišene vrijednosti CRP-a.

Povećanje koncentracije CRP-a nastaje već 6-9 h nakon početka infekcije, najveću vrijednost doseže za 1 do 3 dana.

Njegovi imunološki efekti su brojni, aktivacija komplementa, supresija ili aktivacija određenih tipova T-limfocita i proizvodnje nekih citokina, mogućnost vezanja bakterijskih polisaharida i fosfolipida iz tkiva oštećenih upalom, traumom ili infekcijom.

CRP i šta njegove vrijednosti znace? shadow illustration

Kada koristimo vrijednosti CRP-a?

Najčešće se koristi za potvrdu postojanja akutnih upala, zatim organskih bolesti, poput infarkta miokarda, infekcije ili tromboze, te raznih hroničnih bolesnih stanja kao što su hronične upale, reumatske bolesti i maligni tumori.

Važan je za razlikovanje virusnih od bakterijskih upala.

Kod virusnih infekcija koje prate povišena sedimentacija i povišen broj leukocita, CRP ostaje u nižim granicama vrijednosti nego ako je posrijedi bakterijska infekcija, u slučaju koje je njegov porast puno viši.

Uspješno se primjenjuje i u diferencijalnoj dijagnostici upala zglobova i mišića, kod ranog otkrića upala zglobnih ovojnica, kao pomoć u dijagnostici simptoma i bolesti probavnog trakta, posebno za diferenciranje iritabilnog kolona od neke organske bolesti crijeva, kao - razlikovanje ulceroznog kolitisa od Crohnove bolesti.

Osim za otkriće akutnih upalnih reakcija, procjene koncentracije CRP-a korisne su i u procjeni napredovanja bolesti, odnosno efikasnosti terapije.

Tako će npr. uspješnom primjenom antibiotske terapije CRP koncentracija u serumu pasti brže od sedimentacije eritrocita, pa se praćenjem njegove koncentracije može spriječiti nepotrebno uzimanje manje djelotvornog ili nedjelotvornog antibiotika, odnosno na vrijeme ga zamijeniti djelotvornijim.

U tom smislu određivanje vrijednosti CRP-a od izuzetne je važnosti i u dijagnostici - praćenju terapije infekcija u nedonoščadi i novorođenčadi. Nakon hirurških operacija koncentracija CRP-a raste za dva do šest sati, a pada do trećeg dana nakon operacije.

Ne dođe li do pada vrijednosti CRP-a nakon tog vremena, to upućuje na infekciju kao komplikaciju operativnog zahvata.

Mjerenje CRP-a kod kuće

Za mjerenje je potrebno malo krvi iz prsta.

Na tržištu postoje testovi kojima se lako izmjeri CRP iz kapilarne krvi kao što je CRP SCREEN test.

Vrlo jednostavnim i brzim testiranjem u kući lako se prati tok infekcije, a to osobito može pomoći toku raznih infekcija kod vrtićke i školske djece, ali i odraslih.