Biram Zdravlje logo

Nisita® sprej

Poštovana, indikacija Nisita® masti upravo je suha sluznica nosa. Mast možete kombinovati sa sprejem ili koristiti samostalno.

Prednost spreja je upravo jednostavna primjena kod male djece. Nastavak za aplikaciju spreja dovoljno je uzak da može ući u male nosnice, a primjena je moguća iz svih smjerova što omogućava primjenu i kod ležećeg položaja. Doze su odmjerene, i jedan potisak je jedna doza.

Nisita® sprej namijenjen je prvenstveno održavanju higijene nosa, ali i za ovlaživanje suhe sluznice nosa. Higijena nosa naročito je važna kod male djece budući da su disajni putevi sićušni, a sami ne znaju ispuhati nakupljeni sekret. Mast je, radi tankog filma koji ostavlja na površini sluznice, pogodna za regeneraciju isušene i oštećene sluznice. Također se preporučuje kod učestalog krvarenja iz nosa te za omekšavanje krusta u nosu.

Fiziološka otopina je 0,9% otopina soli natrij- hlorida, dok su izotonične otopine sve one koje po osomolalnosti prisutnih soli odnosno preciznije njihovih jona odgovaraju osmolalnosti ćelijske tečnosti. Za objasniti osomolalnost potrebno se prisjetiti školske lekcije o procesu osmoze, tj. prijelazu kroz polupropusnu membranu do potpunog izjednačavanja koncentracija s obje strane te membrane.
Nisita® osim soli natrij – hlorida sadrži još jednu sol, natrij- hidrogenkarbonat, koja omogućava takvu pH sredinu u kojoj je prirodni mehanizam čišćenja (mukocilijarni klirens) optimalan.

Novorođena djeca dišu kroz nos jer ne znaju disati na usta do 6-tog mjeseca života zato neuklonjeni nosni sekret može uzrokovati probleme s hranjenjem.
Ako se ne ukloni inficirani nosni sekret, može doći do komplikacija poput upala u maksilarnim sinusima, srednjem uhu ili upale tonzila.
Inficirani sekret može dospjeti u dio disajnog sistema te grlo. Progutani sekret može uzrokovati bol u želucu, povraćanje, dijareju te gastritis u djeteta.
U ozbiljnim slučajevima, oteknuće nazalne mukozne membrane smeta ventilaciji ušnog kanala koji je povezan s nosom. To objašnjava kasniju pojavu poremećaja sluha kao komplikaciju nastalu od jednostavnog početnog šmrcanja.
Redovnom higijenom nosne šupljine sve te komplikacije i problemi mogu se spriječiti.

Ukoliko je nos začepljen preporučuje se upotreba i Nisita® spreja i Nosi® aspiratora.