Biram Zdravlje logo

7 savjeta kako ublažiti suhi kašalj

shadow illustration

Kako ublažiti simptome suhog kašlja izazvanog virusnim infekcijama?

Najčešće počinje grebanjem u grlu

Sluznica grla ima vrlo važnu ulogu u zaštiti organizma od različitih iritanasa i uzročnika bolesti. Suhi i klimatizovani vazduh kao i dim cigareta mogu imati štetne posljedice na njenu zaštitnu funkciju, kao i dug neprekinuti govor ili pjevanje. Tada je sluznica izložena napadima virusa i bakterija. “Nadražajni” kašalj je izuzetno suh, iritantan kašalj, koji se stvara u grlu i posebno je neugodan jer se javlja u napadima. Ne dolazi do stvaranja sekreta, odnosno nema iskašljavanja.

Nastupaju tegobe s grlom kao što su:

  • podražajni kašalj i potreba za kašljanjem (pročišćavanjem grla)
  • promuklost
  • nadraženost glasnica
  • suha i nadražena sluznica usne šupljine i ždrijela
shadow illustration

Kako ublažiti simptome suhog kašlja izazvanog virusnim infekcijama?

1) Kad god osjetite suhoću grla i počnete jako i nekontrolisano kašljati, plitko i polako udahnite nekoliko puta, kako biste smirili nadraženo grlo. Ako na kratko zadržite dah, kroz disajne puteve prestaje prolaziti vazduh koji nadražuje grlo. Škakljanje će se privremeno ublažiti. Ponovite ove vježbe nekoliko puta i olakšajte sebi.

2) Unosite dovoljno tečnosti - ako ste hidrirani, grlo će biti vlažno, tako da se može regenerisati. Treba unositi barem 8 čaša vode dnevno. Topli napici (čajevi i supe) pružaju trenutno olakšanje kod upale i sprječavaju razvoj mikroorganizama pa se savjetuju i u prevenciji. Kontinuirano vlaženje grla možete postići i pomoću pastila za grlo. isla® pastile sadrže ekstrakt islandskog lišaja i oblažu sluznicu grla poput balzama, štite je od nadražaja i omogućavaju njen brži oporavak. Pružaju blago antimikrobno djelovanje i postepeno se otapaju u ustima. Primjenom isla® pastila dolazi do vlaženja sluznice usta i grla, olakšanog gutanja i zaštite od suhog i zagađenog vazduha. Koriste se za ublažavanje suhog kašlja, ali i za prevenciju.

3) Izbegavajte iritanse koji mogu potaknuti refleks kašlja (poput dima, parfema, proizvoda za čišćenje, dlaka kućnih ljubimaca).

4) Med ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u grlu i suhog kašlja, dodajte ga u šoljicu toplog čaja ili tople vode s limunom.

5) Vitamini – i to naročito važni za obranu od virusnih infekcija su vitamini D, C, A, kao i mineral cink. Unosite ih balansiranom ishranom, a ukoliko ste već prehlađeni uzmite neki od suplemenata, kako biste brzo nadomjestili povećane potrebe za vitaminima.

6) Vlaženje vazduha - suhi vazduh, koji je čest u zimskim mjesecima, dodatno isušuje upaljeno tkivo. Koristite ovlaživač vazduha u spavaćoj sobi i redovno provjetravajte prostorije.

7) Više vremena provodite na svježem vazduhu.

Posjetite ljekara u slijedećim situacijama:

  • kašalj koji povezujete s nekom bolesti
  • kašalj koji se brzo pogoršava
  • imate bol u prsima
  • teško dišete
  • imate oslabljen imunitet - na primjer, zbog hemoterapije ili dijabetesa
  • hitno posjetite ljekara ako iskašljavate krv.