Biram Zdravlje logo

Čišćenje nosića kod novorođenčeta

Kako bebi ocistiti nosic shadow illustration

Novorođenče ovisi isključivo o roditeljskoj brizi i pažnji i vrlo je važno pristupiti mu uz obilje ljubavi i nježnosti.

Uputstvo za rad sa bebom ne postoji, ali savjeti o tome kako brinuti o novorođenoj bebi, a pritom ostati smiren i uživati, svakako su dobro došli.

Uz porodicu i partnera podršku svakako daje i patronažna sestra koja će vas posjećivati nakon poroda i pomoći vam da savladate tehnike njege bebe, te da se bez stresa adaptirate na novonastalu situaciju.

Pored hranjenja, presvlačenja, kupanja....patronažna sestra će majku educirati o važnosti održavanja prohodnosti nosića kod bebe i prezentovati postupak toalete.

Prohodnost nosa omogućava normalno disanje i normalno dopremanja kisika u sve stanice tijela. Disanje kroz nos omogućava bolji protok zraka i bolju opskrbu kisikom od disanja na usta. Dugotrajni problem sa začepljenim nosom kod beba može uzrokovati nesanicu, otežano disanje te apneje koje mogu biti opasne.

Novorođenče-dojenče, ne zna disati na usta!

Novorođenče-dojenče, ne zna ispuhati nos!

Značaj čišćenja nosića opravdava rečenica: Udah olakšanja za vaše dijete je i udah olakšanja za Vas.

Uzroci začepljenog nosa mogu biti suh zrak, dehidracija ali i bakterije ili virusi.

Preventino je potrebno u okolini djeteta održavati zrak dovoljne vlažnosti, obezbijediti djetetu dovoljnu količinu tečnosti i naravno čistiti nosić svaki dan neovisno o tome da li je začepljen ili ne.

Za olakšanje poteškoća kod začepljenog nosa,za čišćenje i vlaženje sluznice nosa te omekšavanje osušene nakupine u nosu koristimo:

- izotonične otopine

- aspiratore (nosni set za aspiraciju)

Izotonična otopina u vidu spreja je komforna i jednostavna za upotrebu, jedan ubrizgaj u jednu nosnicu više puta dnevno. Nakon ubrizgavanja spreja beba će kihnuti i dovoljno je maramicom obrisati sekret iz nosa.

Ako su sekret ili nečistoće zapeli u sluznici, nakon spreja potrebno je koristiti aspirator da bi se uklonio sadrzaj iz nosa.

Nosni set za aspiraciju (Nosi set) je jednostavan za upotrebu, siguran (ne oštećuje sluznicu) i djelotvoran. Iz higijenskih razloga i smanjenja mogućnosti infekcije vršak raspršivača treba uvijek očistiti, obrisati i zatvoriti zaštitnim poklopcem a aspirator nakon upotrebe uz pomoć četke očistiti pod mlazom tople vode,obrisati i osušiti.

Na kraju trebamo naglasiti da je prohodan nosić uslov da bi dijete moglo disati, jesti i kvalitetno spavati što će se svakako odraziti na zadovoljstvo i harmoniju cijele porodice.

 

Samira Sejdinović, patronažna sestra

JZNU Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla