Biram Zdravlje logo

Kako liječiti kašalj kod djece?

shadow illustration

Pročitajte intervju s pedijatrom pulmologom Prof. dr. Dejanom Bokonjićem koji se, samo za biramzdravlje.ba, osvrnuo na trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji.

 

Koji su najčešći simptomi sa kojima se pacijenti javljaju u vaše ambulante?

Najčešći simptomi kod djece u nazad dva mjeseca su kašalj, curenje iz nosa i povišena temperatura. Osim toga, dosta djece ima tegobe po tipu otežanog disanja. Kašalj koji se trenutno javlja, ispoljava se po tipu akutnog koji traje do deset dana i hroničnog kašlja koji traje preko tri nedjelje. Kašalj traje nešto duže nego inače.

Takođe, u ambulantu se javljaju djeca koja imaju i suv i vlažan kašalj. Kada je riječ o suvom kašlju on je intezivan, nadražajan, javlja se više u toplom, suvom i zadimljenom prostoru. Tokom dugotrajnog curenje nosa i slijevanja sekreta u ždrijelo te dalje u traheju i bronhije, djeca se povremeno zakašljavaju, pri čemu se čuje “pucketanje” sekreta sa sluznice po čemu se prepoznaje vlažni ili produktivni kašalj. Tipično je da se takav kašalj pojačava pri tjelesnom naporu kada vazduh pokrene nataloženi sekret sa sluznice bronha i traheje.

Posebno u ovom periodu godine se javlja kašalj koji nastaje zbog curenja iz nosa i češće se javlja noću. Tipično, nakon što dijete zaspi, roditelji navode da dolazi do grčevitog vlažnog iskašljavanja nataloženog sekreta. Dosta roditelja se žali da im djeca kašlju na promjenu temperature.

Koje stanje/bolest/infekt dominiraju?

U ovom periodu godine uvijek dominiraju virusne infekcije. Posebno respiratorni sincicijalni virus. Osim toga, ove godine dominira i atipična bakterija Mikoplazma Pneumonije koja dovodi do suvog nadražajnog kašlja provociranog posebno naporom i promjenom temperature sredine u kojoj se djeca nalaze. Tegobe uzrokovane ovom bakterijom se trenutno javljaju najviše kod adolescenata. Često djeca nakon naleta kašlja povraćaju i ostaju bez daha. Takođe, ove godine nažalost imamo dosta slučajeva velikog kašlja kod djece praćenog dugotrajnim i ponovljenim epizodama suvog i nadržajnog kašlja sa zacenjivanjem i ostajanjem bez daha. Uz gore navedena stanja veći broj djece imu virusne i bakterijske upale pluća, laringitise, sinusitise i ostala zapaljenja gornjih i donjih disajnih puteva.

Da li je zimska sezona zaraznih bolesti bila uobičajena i da li još traje?

Ovo nije uobičajena sezona zbog epidemije velikog kašlja kod djece i takođe pojedinačnih slučajeva Covid 19 infekcije. Nije uobičajena ni po tome što sezona još uvijek traje.

Ima li velikog kašlja kod nas i gdje?

Kod nas trenutno u BiH i zemljama regiona ima dosta registrovanih slučajeva velikog kašlja. Obuhvat vakcinacijom je u pojednim regijama i opštinama nizak i zbog toga je bilo očekivano da se pojavljuju slučajevi velikog kašlja. Period inkubacije pertusisa je obično 7 do 10 dana, sa rasponom od 4 do 21 dan.

Liječenje pacijenata sa pertusisom je prvenstveno simptomatsko, iako antibiotici imaju određenu vrijednost ako se daju rano. Ova terapija iskorjenjuje sekret iz organizma, čime se smanjuje prenosivost i može da promijeni tok bolesti ako se započne rano (tj. tokom prve do druge nedjelje kašlja prije nego što počnu paroksizmi kašlja).

Preporučeni antibiotici su azitromicin, klaritromicin i eritromicin. Može se koristiti i trimetoprim-sulfametoksazol. Ono što je ključno jeste povećati obuhvat djece obaveznom vakcinom DiTePer.

Kako liječiti kašalj kod djece?

Liječenje kašlja zavisi naravno od uzročnika i razloga zašto dijete kašlje. Dobra anamneza i fizikalni pregled su ključni za uvođenje terapije. Podaci kao vrste kašlja, trajanje, trenutak javljanja, uzročnik i drugi faktori uslovljavaju vrstu terapije.

Suv vazduh pogoršava nadražajni kašalj i zato je potrebno prostorije ovlažiti. Ako se kašalj javlja više tokom noći ili ako se intezitet kašlja pojačava, dijete staviti da spava na višem uzglavlju. Davati dosta tečnosti i primijeniti više puta na dan inhalacije sa fiziološkim rastvorom

Od sirupa protiv kašlja, na tržištu postoje mnogi biljni sirupi za djecu. Uglavnom su svi registrovani kao dodatak u prehrani. Osim sirupa, za smirenje kašlja se mogu primijeniti sprejevi za grlo, a za veću djecu pastile koje vlaže sluznicu.

U svakom slučaju, kao najbolje klinički ispitani biljni lijek, koji se može koristiti od prvih dana života, treba razmisliti o primjeni lijeka Prospan zbog njegove uloge u razređivanju sekreta, smirivanju kašlja i antiinflamatornog dejstva. Također, jako je važno da se Prospan može piti kroz duži vremenski period jer nema neželjenih efekata.

Tretman hroničnog kašlja se bazira na anamnezi, kliničkom pregledu i rezultatima različitih pretraga. Najvažnije da se djeca nakon uključivanja terapije prate. Lijekovi se za hronični kašalj obično daju 2-4 nedjelje zavisno o kojoj dijagnozi se radi. Ako se ne vidi poboljšanje terapiju treba prekinuti i dijete ponovo pregledati.

Ako se sumnja na astmatski kašalj lijek izbora su inhalatorni steroidi; hronični kašalj porijeklom iz gornjih disajnih puteva treba tretirati intranazalnim steroidima; kod bakterijskog bronhitisa ili supurativnih plućnih bolesti treba uključiti antibiotike. Treba napraviti promjene u okolini djeteta (smanjiti izloženost duvanskom dimu i drugim iritansima). Lijekovi za smirenje suvog, podražajnog kašlja se nazivaju antitusicima. Vrlo često za smirivanje kašlja se koriste prirodni lijekovi.