Biram Zdravlje logo

Kako zabaviti djecu dok ste kod kuće?

shadow illustration

Dan proveden u kući i van uobičajene rutine može biti stresan, pogotovo ako su škola ili vrtić zatvoreni, a vi pokušavate raditi od kuće dok se brinete za svoju djecu.

Ako ste u potrazi za aktivnostima koje će djecu učiti i razvijati dok su kod kuće, pogledajte popis u nastavku. Popisali smo nekoliko ideja kako djecu svih starosnih grupa animirati i zabaviti.

Djeca vrtićkog uzrasta i predškolci

Ako je vaše dijete naviklo ići u vrtić ili predškolsko, neočekivani slobodni dani mogu narušiti red i strukturu koju su svakodnevno imali. Ne morate ponavljati njihovu tačnu strukturu dana kako bi bili aktivni. Umjesto toga, pokušajte s nekoliko aktivnosti u nastavku kako bi ih animirali prije i nakon vremena za spavanje.

KUHAJMO ZAJEDNO

Većina mališana obožava igranje u kuhinji. Umjesto da pokušavate dijete zaokupiti 's nečim' dok kuhate, pozovite ih u kuhinju i dajte im ulogu pomoćnog kuhara/ice.

Pomoću plastičnih ili silikonskih zdjela i suđa mogu vam pomoći:

  • oprati voće i povrće
  • pomiješati suhe i vlažne sastojke
  • pripremiti sto
shadow illustration

RAZVIJAMO MAŠTU

Ponekad su papir i bojice sasvim dovoljni. No, kako biste dodatno zabavili vaše dijete, umjesto klasičnih bojica dijete može napraviti mali eksperiment i pokušati napraviti umjetničko djelo pomoću lišća, vilice ili vlastitih prstiju. Kako bi se dodatno angažiralo zadajte mu zadatak uređenja vlastitog kutka za bojanje koji mora zaštiti uz pomoć starih novina ili papira.

POSTAVITE PREPREKE

Djeca u ovoj dobnoj skupini često vole penjanje, puzanje i skakanje. Postavite im zadatak kreiranja adrenalinskog parka. Na taj način osim što razvijaju maštu pri kreiranju, uključuju i svoje tijelo te razvijaju motoriku. Zatim djetetu odredite koliko minuta traje 'trening' nakon kojega možete štopati koliko djetetu treba za prolazak kroz sve prepreke.

Za djecu od 5 do 7 godina

Djeca u ovom dobnoj skupini vole istraživati nove stvari. Svome mališanu možete pomoći sljedećim aktivnostima:

BUDI LOVAC

U ovoj dobi djeca vole znati zadatak i njegov ishod. Lov ne mora biti kompliciran kako bi bio zabavan. Umjesto kompliciranih zadataka djetetu napravite popis:

  • pronađi nešto crveno
  • pronađi nešto mekano
  • pronađi nešto što se može čitati...

UKLJUČITE IH U KUĆANSKE POSLOVE

Iako nam se pojedini kućanski poslovi ne sviđaju, djeca ove dobne skupine vrlo često vole pomagati odrasli i osjećati se i samima puno starijim. Ovo je idealno vrijeme da vam pomognu. Djeca vam pomoći spojiti čarape, posložiti odjeću po boji ili posložiti ručnike.

 

Za djecu od 8 do 10 godina

Kako djeca počinju odrastati često postaju samostalnija i spremna za samostalno igranje ili rad.

Ali samo zato što su samostalnija od mlađe djece ne znači da su još uvijek spremni sami planirati dnevne aktivnosti.

PIŠEM TI PISMO

Kad nisu u školi i ne komuniciraju s prijateljima, starija se djeca mogu osjećati izolovano. Podstaknite dijete da uradi ono što može, npr. da napiše pismo nekome do koga mu je stalo, kako bi bilo u kontaktu s prijateljima i voljenim osobama. Kako bi aktivnost bila zanimljivija, pokušajte napraviti popis tema koje trebaju opisati u jednoj sedmici.

STVARAM STRIP

Pisanje stripa odličan je način da vaše dijete proširi maštu a u isto vrijeme vježba crtanje, pisanje i čitanje. Pokažite primjer stripa svome djetetu i zadajte mu zadatak da osmisli priču.

Neke od tema mogu biti:

  • Moja online škola
  • Moji proljetni praznici
  • Kako je junak Ivan (ili ime vašeg djeteta) spasio školu od epidemije

Bez straha uključite temu izolacije i trenutne situacije u teme stripa. Na taj način djetetu pokazujete da se može nositi s ovom temom kao i vidjeti kako razmišlja o istoj.

 

PRIHVAĆAM IZAZOV

Razvijajte svoje dijete uz pomoć mozgalica. Osim što će se zabaviti, dijete se uči razvijati koncentraciju i pažnju. Za vas smo pripremili nekoliko mozgalica koje možete preuzeti OVDJE >>>.

 

Hiperativnost kod djece – šta je ADHD sindrom? >>>