Biram Zdravlje logo

Lako do pravilnog kašljanja

shadow illustration

Osjećate li se baš svaki dan produktivnima?

Kad vas napadne prehlada ili gripa, gotovo je nemoguće obaviti sve dnevne zadatke koji vas čekaju. Upravo nadolazi sezona gripa, tijelo se privikava na nove temperature i u manjku smo vitamina D koji nam pruža sunčan dan. Ako se nađete u takvoj situaciji, evo kako možete iskašljati prehladu.

Kašalj nikako ne treba potiskivati jer se uzročnik bolesti nalazi u sluzi koju iskašljavate – a njega želimo istjerati van iz organizma. Zvučan, sluzav i vlažan kašalj zovemo produktivnim kašljem. I na “neproduktivan” dan, možete produktivno izbaciti bolest iz organizma.

Važno je ne kašljati prerano. Ako kašljete na silu, nadražujete grlo. Treba zakašljati kad počnete osjećati da se sluz nakuplja u gornjem dijelu grla.

Dugi napadi kašlja znaju biti iscrpljujući. Ne samo da vas zamaraju, već blokiraju sluz u disajnim putevima. Nakon jednog udisaja trebali biste zakašljati samo 2 do 3 puta.

Također, čvrsto i glasno kašljanje povećava pritisak koji zatvori disajne puteve i dodatno ih nadražuje. To možete regulisati tako da lagano pritvorite ustatokom iskašljavanja – što olakšava izbacivanje sluzi.

Uz ovih nekoliko smjernica olakšajte sebi bolan period. Uz Prospan se možete riješiti bolnog suhog kašlja, što je prvi korak ka ozdravljenju.

Period produktivnog iskašljavanja je stadij u kojem možete preuzeti kontrolu i izbaciti uzrok bolesti iz organizma. Svi volimo imati kontrolu, znati kuda idemo i zašto se neke stvari događaju. Kada kašljete, imate osjećaj da je baš tu kontrolu preuzeo neko drugi i to baš u vašem tijelu, u vašem disajnom sistemu. Užas, strava i nedoumica! I šta sad? Vratite se natrag na početak našeg teksta. Rješenje je tu – ne dajte da vam uzmu kontrolu.

Jačajte imunitet i pravilno kašljite kako biste što prije ozdravili i bili bez tereta!