Biram Zdravlje logo

Ovo mogu riješiti djeca u većim razredima osnovne škole. Možete li i vi?

shadow illustration

Malo, malo pa internetom počne da kruži neka slika sa odgovorom na zadatak u školi, koji je ocjenjen nižom ocjenom ili okarakterisan kao promašena tema, iako je dječiji odgovor kreativan, često i logičan, ali nije onaj koji je očekivan.


Ako dijete strogo pozovemo da dođe, rečenicom – „Da si se nacrtao odmah ovdje“, a ono uzme olovku i nacrta sebe na listu papira – morate priznati da biste to prepričavali prijateljima kao genijalnu anegdotu svog djeteta.


Da li ste znali da predškolska djeca crtaju isključivo ono što osjećaju, dok školska djeca u crtežima prikazuju ono što vide? Sjetite se ove rečenice kada sledećeg puta budete gledali crtež svog djeteta.


Da se vratimo na prvu temu, evo jedna pitalica: „Šta je to, kada hoda - ne vidimo ga, a ostavlja vidljiv trag na zemlji?“. Svi imate informacije potrebne za rješavanje ovog zadatka, samo ih je potrebno povezati.

Razmislite koji trenutak.


.... Ne čitajte dalje!

 

Razmislite!

 

Ovo je takođe pitanje iz trećeg razreda osnovne škole.


Ne, nije sjenka.


Sada sigurno u svojoj glavi prizivate slikovite asocijacije i pokušavate da pronađete rješenje. 


Hej, pa vi se sada igrate, razmišljate, povezujete, dobijate nove ideje i zaključujete Čestitamo! Djeca upravo tako najbolje uče – kroz igru.
Međutim, nije ni svaka igra ista, kao što nije isto da li dijete nacrta crtež tako što mu vi pomažete držeći olovku i navodeći ga kako bi predmet trebalo da izgleda, ili ako brišete konture koje je dijete nacrtalo kako bi ponovio pravilniji oblik. 


Možda su se igre promjenile, ali djeca se i dalje igraju. Zašto onda ipak sve teže uče?


Sigurno ste kao roditelj do sada na internetu naišli na tekstove ili videa dr. Ranka Rajovića, stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod djece i autora NTC programa učenja kroz igru, u kojima govori o tome kako treba da što više dopuštamo djeci da se kreću, hodaju po blatu, da trče, vrte se, kao i da dijete predškolskog uzrasta koje sjedi 2-3 sata za tabletom, pred ekranom – ono tog dana ima oko 40 000 motoričkih pokreta MANJE, nego dijete prije 30 godina koje se mnogo više kretalo. Ovo možda na prvi pogled ne zvuči kao veliki problem, ali ako znamo da su pokret i motoričke aktivnosti važne za razvoj mozga, onda je jasno da je razvoj mozga naše djece usporen, što može uticati na pojavu kognitivnih smetnji.

Ravna stopala su glavni pokazatelj problema cijele nacije


Prije dvadesetak godina, na Balkanu je u prosjeku 10-15% djece imalo ravna stopala (i to se godinama nije mijenjalo). Danas, preko 50% djece na istom području ima ravna stopala ili deformitete stopala. Jedan od glavnih razloga za ovu pojavu je što djeca ne rade svoj prvi i najvažniji domaći zadatak – ne kreću se dovoljno!
Manjak kretanja dovodi do razvojnih smetnji i smanjenog razvoja kognitivnih sposobnosti, što kasnije dovodi do problema sa učenjem u školi, držanjem pažnje i koncentracijom djeteta.


Nije tačno da se ne uči biti roditelj!


Svom djetetu možete olakšati učenje! Za 60 minuta na uživo online predavanju dr. Ranka Rajovića “Zašto djeca sve teže uče”, čućete i naučiti niz provjerenih metoda, praktičnih primjera i korisnih savjeta o tome kako pridobiti djetetovu pažnju, kako mu što bolje objasniti gradivo i na koji način ga naučiti da zavoli knjigu. 


Dr. Ranko Rajović će na predavanju podijeliti zanimljive informacije i savjete, koje ne možete pronaći na internetu, čak i ako ste odgledali sva videa na youtube kanalu NTC – učenje kroz igru. 
 

Prijavite se na webinar https://bit.ly/3dwYX63

Kao što radi sa djecom, dr. Rajović jednako radi i sa roditeljima – 60 min (+15 min za odgovore i pitanja) ćete provesti kvalitetno dok će zabavni, slikoviti praktični primjeri iz bogatog naučnog i radnog iskustva dr. Rajovića pomoći Vam da sve provjerene metode lakše zapamtite kako biste kasnije mogli da ih primjenite u radu sa djetetom.

Jedinstvena prilika da uživo online slušate dr. Ranka Rajovića uz specijalnu cijenu kotizacije od 10e, u KM vrijednosti na dan uplate, po osobi! 

*NTC program se sprovodi u 17 država Evrope, a u 7 država (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Češka) akreditovan je od strane Ministarstva obrazovanja. www.ntcucenje.com

A da, interesuje li Vas odgovor na 2 pitanja sa početka teksta?
Odgovor na drugo je krtica, a Vi nam napišite u komentaru ispod objave šta mislite da je rješenje prvog pitanja?