Biram Zdravlje logo

Savjeti za skijašku sezonu

shadow illustration

Bilo da se spremate na ozbiljno višednevno spuštanje niz Alpe ili tek idete do obližnjeg brda na nekoliko sati, trebate obratiti pažnju na neke stvari, nezavisno od lokacije.

Pripremite sve unaprijed kako zimske radosti ne bi postale zimske gadosti!

Od čiste potrebe do čistog zadovoljstva

Ljudi su počeli skijati u područjima s mnogo snijega iz potrebe za kretanjem, pronalaskom hrane i lovom na životinje. Najstariji dokazi nam govore da skijamo već više od 4000 godina, a postoje čak i pećinski crteži koji prikazuju drevne skijaše.

S napretkom civilizacije i tehnologije skijanje postaje zabavna rekreacija, a kasnije i vrlo popularan sport u velikom dijelu svijeta. Nastaju i drugi tipovi zimskih aktivnosti – snowboarding i sanjkanje, ili za manje zahtjevne – grudvanje i pravljenje Snješka Bijelića. Tako danas postoje topovi za stvaranje umjetnog snijega, zatvorena skijališta usred arapskih pustinja, a planiraju se čak i pokretna skijališta na principu trake za trčanje!

Danas razlikujemo alpsko, nordijsko i telemark skijanje.

Oprema

Osnovna oprema za skijanje uključuje:

  • Skije – bez njih ova aktivnost bila bi samo klizanje i padanje u cipelama; odaberite skije na osnovu iskustva, stila skijanja i zahtjevnosti terena
  • Štapovi – pazite da budu čvrsti i odgovarajuće visine
  • Pancerice – odaberite one koje najbolje pristaju vašim stopalima, terenu i nivou sposobnosti – neka budu udobne i već time ćete izbjeći pojavu manjih povreda
  • Odjeća – preporučeno je slojevito odjevanje, nepromočiva jakna i hlače te termo čarape, a ne preporučuje se pamučna odjeća jer se sporo suši
  • Naočale – iako je hladno, sunce je vrlo jako, pa ponesite obične sunčane ili specijalne skijaške naočale
  • Ostalo – rukavice, kape, šalovi, maske – bitno je da bude udobno i da dobro štiti od hladnoće i površinskih ozljeda

Ne morate se spremati satima za jedno poslijepodne na snijegu, ali višednevni boravak zahtijeva i pomnije pripreme. Ponesite sve potrebne lijekove i ne zaboravite da vas, na primjer, curenje nosa ili grlobolja mogu snaći u bilo kojem trenutku. Slobodno skuhajte najveći dostupan lonac sarme za ponijeti, ionako je najbolja nakon dan ili dva! 😀

Ski-osiguranje

U slučaju odlaska u inostranstvo, obavezno uzmite putničko osiguranje, jer kod skijanja često može doći do ozbiljnih povreda. U svakoj evropskoj državi dobit ćete besplatnu hitnu pomoć, ali kod težih povreda troškovi liječenja mogu od opuštajućeg putovanja stvoriti pravu noćnu moru.

Cijene osiguranja mogu varirati, ali najbitnije je da obratite pažnju na vrijeme trajanja, novčane iznose i usluge koje osiguranje pokriva. U vrijeme skijaške sezone, naravno, postoje posebne ponude za snježne aktivnosti. Tada se možete početi brinuti samo o svojoj skijaškoj tehnici!

Skijanje je odlična vježba za cijelo tijelo, jer ćete koristiti gotovo svaki mišić. Slušajte savjete stručnjaka prije i za vrijeme spuštanja, držite se primjerenih, uređenih staza. Vratite se živi i zdravi sa što manje modrica, a s mnogo više lijepih uspomena.