Biram Zdravlje logo

Zašto rane nije dovoljno sušiti na vazduhu kako su nas naši stari učili

shadow illustration

Od davnina su nas naši stari učili da je rane najbolje sušiti na vazduhu, ali u to vrijeme oni nisu imali drugog izbora.

Nedavna istraživanja pokazuju da većina majki ogrebotine, zadobivene uslijed igre, suše na vazduhu unatoč dostupnim sredstvima za njihovo ubrzano i sigurno zarastanje, riskirajući tako komplikacije uzrokovane množenjem bakterija u rani.

Ljudska koža je po svojoj prirodi puna različitih bakterija na površinskom sloju koje nam u normalnim okolnostima ne čine problem. Ali kad se na koži pojavi oštećenje poput najobičnije ogrebotine ili opekotine, bakterije imaju otvoren put do unutrašnjosti i čak u ne tako rijetkim slučajevima mogu uzrokovati i ozbiljnije komplikacije.

Djeca su svakodnevno podložna ogrebotinama uslijed igre, opekotine od pegle mladim majkama su jako poznata situacija, prištići nakon istiskivanja akni tinejdžerima su noćna mora, a najobičniji upaljeni korijen dlake nakon depilacije može biti vrlo neugodan. Sve to može postati i veći problem ako se na vrijeme ne tretira odgovarajućim antibakterijskim sredstvom. Moderna medicina spoznala je da je za pravilno zarastanje rana, uz antibakterijsko sredstvo, od izuzetne važnosti i vlaga same rane. Kombinacija ovih dvaju svojstava osigurava ubrzano zarastanje i višestruko smanjuje mogućnost komplikacija uzrokovanih bakterijama.

Počela je apsolutna era hydro-gelova, a dostupni su i u Bosni i Hercegovini

Manje je poznato da su uobičajeni antiseptici za dezinfekciju rana neselektivni i isušuju kožu, pa uz uništavanje mikroba često su štetni i za zdravu okolnu kožu. Kako bi svaka kućna apoteka uvijek trebala imati odgovarajuće sredstvo za saniranje malih rana, ogrebotina i opekotina – treba obratiti pažnju da ono ima antibakterijska i hidratizirajuća svojstva. Vlaženje rana osigurava ubrzano zarastanje jer podstiče prirodne mehanizme stvaranja novih ćelija kože i zatvaranje oštećenja na koži.

U našim apotekama dostupan je Tyrosur® – jedino sredstvo s antibakterijskim i hidratacijskim svojstvom koje ubrzava zarastanje rana i trebala bi ga imati svaka mala kućna apoteka. Tyrosur® se izdaje bez recepta i dolazi u dvije varijante – gel i prašak za kožu.

Tyrosur® gel i prašak za kožu jednostavni su i ugodni za upotrebu te omogućavaju sigurno i ubrzano zarastanje svih tipova malih površinskih rana, zanoktica, upaljenog korijena dlake nakon depilacije ili brijanja, upaljenih prištića, manjih opekotina, upala nastalih nakon piercinga ili naušnice, raščešane rane nakon uboda komaraca, žuljeva i sličnih manjih povreda kože. Gel je izrazito pogodan za korištenje na svim dijelovima tijela obraslim dlakama, a posebno na vlasištu jer ne masti kosu.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.