Biram Zdravlje logo

Sluznica i funkcije nosa

shadow illustration

Nos je iznutra obložen respiratornom sluznicom, čija je bitna karakteristika cilijarni epitel, koji garantuje potpunu funkcionalnost disajnih organa.

Žljezdane ćelije i cilijarne dlačice (cilije) sastavni su dio sluznice disajnog sistema. Žljezdane ćelije proizvode tekućinu (sluz), koja grije i vlaži vazduh koji se udiše (otprilike 10.000 litara dnevno) a ujedno apsorbuje prašinu, prljavštinu, klice i tome slično. Cilije se neprestano kreću i prenose apsorbovana strana tijela, kao na pokretnoj traci, nazad van ili, grlom u želudac. Kad se sluznica nosa isuši slabi i njezina prirodna zaštitna funkcija.

Nisita® sadržava dvije soli: natrijev hlorid i natrijev hidrogenkarbonat. Sadržaj soli odgovara potrebama sluznice nosa čime se pospješuje njezina regeneracija. Natrijevi i hloridni joni, odgovorni su za održavanje osmotskog pritiska, a time i brojnih tjelesnih funkcija. Zahvaljujući svojem higroskopskom djelovanju, oni stvaraju vlažno okruženje u nosu.

Kao zaštitni sistem, natrijev hidrogenkarbonat održava blago bazni pH-a, omogućavajući tako pravilno funkcionisanje cilija na sluznici nosa.

Tako su na idealan način pojačane funkcije sluznice nosa čime se potpomaže funkcija čišćenja sluznice, omekšavaju se postojeće osušene nakupine u nosu i ublažavaju simptomi poput svrbeža, peckanja i kihanja.

Nisita® sprej i mast također omogućuju razrjeđivanje gustog sekreta u nosu, čime se olakšava disanje na nos.

shadow illustration

Funkcije nosa

Nos

Nos ima mnoge funkcije, koje, između ostalog, služe prevenciji bolesti respiratornog trakta, a to su:

Kontrola klime

Sluznica nosa, dovoljnim dotokom krvi zagrijava vazduh, koji se udiše na konstantnoj temperaturi, bez obzira na klimatske uslove. Ćelije sluznice nosa stvaraju sluz, koja reguliše sadržaj vlage u zraku sa 80 % na 85 %.

Čišćenje i odbrana

Sluz u nosu hvata i najsitnije čestice prljavštine i klice, koje potom sitne dlačice ili cilije prenose u smjeru grla. Odatle one nastavljaju prema želucu, gdje postaju neškodljive. Veće čestice prljavštine presreću dlačice u nosu na ulasku u nos.

Rezonantna šupljina

Nezačepljen nos i paranazalni sinusi važni su za razvoj govora.

Čulo mirisa

Nezačepljen nos i potpuno funkcionalna sluznica nosa brinu se za to da arome i mirisi mogu stići do olfaktornih ćelija.

Čulo ukusa

Naše čulo mirisa vrlo je važno za pravilno funkcionisanje čula ukusa i percepcije aroma. U ustima možemo razlikovati jedino slatke, umami, slane ili gorke arome. Više od deset miliona olfaktornih ćelija mogu se pronaći u nosnim šupljinama. One mogu prepoznati sve različite arome. Ako nosna sluznica ne funkcioniše ispravno, te se arome ne mogu ispravno identifikovati. Jabuka tada ima slan, a supa sladak ukus.