Biram Zdravlje logo

Ublažite suhi kašalj

shadow illustration

Već smo spomenuli na šta biste trebali paziti kada kašljete produktivno. Međutim, to je najčešće faza koja dolazi nakon one vrlo suhog i neugodnog kašlja. Kad “hropćete” kao motor koji ne radi ispravno ili zvučite kao da ćete “ispustiti dušu”. Ljudi vam upućuju poglede sažaljenja i suosjećanja… I svega vam je dosta! Evo nekoliko olakšavajućih tehnika koje će sigurno pomoći u ublažavanju ovakvih simptoma.

I nane i mame oduvijek govore da trebate piti puno tekućine – pogotovo kad ste bolesni. Za to postoji vrlo dobar razlog – a to je čišćenje organizma i lučenje više pljuvačke. Trebate često vlažiti grlo, što možete i pomoću pastila za grlo – kako bi zaustavili suhoću grla i mogli progutati pljuvačku. Pljuvačka pomaže pri iskašljavanju.


Nemojte preduboko disati jer će to pojačati kašalj. Plitko udahnite nekoliko puta i smirit ćete nadraženo grlo.


Kod prehlade grlo često “škakilja”. Ako kratko zadržite dah, zrak koji nadražuje i škakilja grlo prestaje prolaziti kroz disajne puteve. Škakiljanje će se ublažiti i na kraju prestati.

Savjetujemo vam da pijete puno tekućine i uzimate pastile za grlo kako biste mogli gutati pljuvačku, kratko zadržite dah i plitko dišite. Kad god osjetite suhoću grla, počnete jako i nekontrolirano kašljati, ponovite ove vježbice nekoliko puta i olakšajte sebi.