Biram Zdravlje logo

Zašto su djeca zarobljena u virtuelnom prostoru i vremenu?

shadow illustration

Otkrijte na webinaru s dr. Rankom Rajovićem - Skrivena opasnost novih tehnologija

Dr. Ranko Rajović, stručnjak za razvoj inteligencije kod djece, kaže kako sve više djece ima poteškoće da uče duže od petnaest minuta odjednom, zatim, tvrdi, uzmu pauzu od pola sata i eventualno provedu još deset minuta uz knjigu i dalje, jednostavno - ne mogu.  

Naime, mozak djece, koja su u pretjeranoj mjeri izložena virtuelnom svijetu i video igricama, navikao je primati hiljade impulsa i kad treba početi učiti, kaže dr. Rajović, djetetu je dosadno i ne može se skoncentrisati. Njegov mozak navikao je drugačije funkcionisati, njegovom mozgu je učenje dosadno i ono brzo odustaje. 

Neminovno je da nove tehnologije utiču na to kako se mozak razvija što dovodi do većih ili manjih uticaja na kognitivni razvoj djeteta, ali kako i kada nove tehnologije mogu biti dobre i kako možemo djetetu pomoći da uči duže od petnaest minuta, saznajte na webinaru  „Skrivena opasnost novih tehnologija - Djeca zarobljena u digitalnom svijetu“ 

 

Sve informacije potrebne za prijavu!

  • Datum održavanja: 10. decembra 2020.  
  • Vrijeme održavanja: od 18h do 19h 
  • Vrijeme predviđeno za vaša pitanja: od 19h do 19:15h 
  • Kotizacija: 10 EUR u KM protuvrijednosti na dan uplate 
  • Mjesto: ZOOM platforma 
  • Svoju uplatu izvršite na linku: https://tpos.payway.com.hr/10002074.aspx
  • Popunite tražene podatke te u polje Broj narudžbe upišite 1
  • Nakon što se uplata evidentira, na mail vam stiže link za registraciju na webinar 

 

Gdje su nestale kreativnost i mašta? 

Djeca zarobljena u virtulenom svijetu primaju na hiljade slika tokom dana te ih onda dodatno obrađuju u snu. To nisu slike iz stvarnog svijeta, ističe dr. Rajović, dijete tako ne dobiva senzo-motorička iskustva tokom dana, a što negativno utiče na razvoj pojedinih dijelova mozga. Time se smanjuje kreativnost i dijete ostaje bez mašte. 

Naime, mozak u djetinjstvu treba proći važnu fazu razvoja kroz igru, maštu, razmišljanje i zamišljanje, a u virtuelnom svijetu sve to neko drugi radi za njega i on više nema prirodni poticaj za razvijanje važnih životnih sposobnosti. 

Kad dijete dobije pristup tehnologiji, teško iz nje izlazi. Kako izbjeći ovaj problem, koje su posljedice na mozak, kako virtuelni svijet utiče na dijete, koje igre i aktivnosti su korisne i kako mu pomoći, dr. Ranko Rajović reći će nam na webinaru 10. decembra u 18 sati.  

Kotizacija je 10 EUR u KM protuvrijednosti na dan uplate, a svoju uplatu izvršite na ovdje i prijavite se na webinar s dr. Rankom Rajovićem. 

 

 

* Organizator webinara je Space2C. 

Opšte uslove korištenja usluge, pročitajte na: https://bit.ly/3lK2KQh 

shadow illustration