Biram Zdravlje logo

Akne u doba Korone

shadow illustration

Dr. Samra Šoškić, spec. dermatovenerolog

38. dan izolacije, telefon je pun fotografija lica pacijenata sa pogoršanjem postojećih, ranije dovedenih u red, akni.

Akne su inače poremećaj lučenja sebuma i procesa keratinizacije te kolonizacije Propinobacteriomom acnes i posljedičnim otpuštanjem medijatora upale. Šta to sve znači???

Kada god čujemo da je nešto multifaktorijelno, zapravo nismo baš ni sigurni šta može, a šta ne može uticati… Zbog međusobnih uticaja i zakompliciranih povratnih sprega gotovo da nema procesa u organizmu koji na neki način ne može uticati na pojavu akni i njihov tok.

Na sreću, puno odgovora već znamo, puno njih ćemo tek saznati. Akne se javljaju u preko 80% adolescenata, podjednako distribuirane na oba spola. Adultne akne predstavljaju posebnu formu uz poseban terapeutski pristup.

Trenutno, nosimo maske. Maske napravljene od različitih materijala, upitne kvalitete i ispoštovanih pravila za upotrebu. Sami kontakt i efekat okluzije može uticati na rad pilosebacealnih jedinica (struktura ispod kože gdje u stvari i nastaje problem).

A tek stres, sapuni i dezinficijensi…ishrana!

Liječenje akni, naravno zavisi, nećete vjerovati, od puno faktora.

shadow illustration

U zavisnosti od tipa akni, lokacije, starosne dobi pacijenta, spola itd. postoje protokoli koji nam pomažu u njihovom liječenju. Svaki ordinarijus i pacijent koji su se susreli sa problemom liječenja akni, znaju da taj put nije lak i odmah se treba naoružati strpljenjem.

Liječenje će biti sistemsko uz primjenu određenih lijekova ali i lokalno uz preporuku određenih kozmetičkih tretmana. Ne postoji ozbiljan tretman liječenja akni bez pratećeg adekvatnog kozmetičkog tretmana, koliko god se kolege bunili to je tako i uvijek će biti. Nažalost, taj tretman ne možemo napraviti u kućnim uslovima sa domaćim pripravcima.

Sada se ustvari, vraćamo na početak.

Šta je to šta možemo napraviti sami u kućnim uslovima.

Dakle, lokalni tretman za kućnu upotrebu. I oni svi ne uspijevaju uvijek, naročito ako duže vremena pokušavamo sa istim pripravkom. Možemo pokušati sa adekvatnom higijenom, njegom i povremenim peelingom.

Pravo osvježenje i hit savjet u uslovima izolacije za mene je postao već dugo poznati Tyrosur gel. Dugo poznati da, ali sa novom indikacijom. Možete ga dobiti bez recepta ljekara, većina ga već ima u kućnim apotekama. Koristimo ga kod ogrebotina, rana, hirurških rezova…. Ali obzirom da se radi o polipeptidnom antibiotiku na koji bakterije ne razvijaju rezistenciju i djeluje protuupalno, zašto ga ne bi mogli koristiti i kod papulopustuloznih akni?!

Da ne insinuiramo kako se bavim eksperimentisanjem iz tople sobe, moram napomenuti da postoji i klinička studija upravo na ovu temu. Studija je sprovedena na Univerzitetskoj klinici iz Berlina, na dermatološkom odjelu i odjelu za biometriju i kliničku epidemiologiju, na temu “Redukcija inflamiranih i neinflamiranih lezija Tyrothrocinom 0.1% u tretmanu srednje teških papulopustuloznih akni”.

Studija je dokazala da je 0.1% Tyrothrocin dao rezultate u smanjivanju broja lezija (čitaj bubuljica) nakon nanošenja 1x dnevno u period od 3 sedmice.

Iskustva koja stičem u toku ove epidemije takođe dokazuju djelotvornost 0.1% Thyrotrocina, a bez opasnosti za pojavom pogoršanja ili nekih drugih neželjenih dejstava.

Ostaje nam jedino pitanje- kako ga koristiti?!

Direktno na papulopustuloznu promjenu (opet čitaj bubuljicu), nanijeti malu količinu gela 1x dnevno, najbolje pred spavanje. Može se koristiti u kombinaciji sa drugim proizvodima , tipa benzyl peroxida ili adapalena, ali ne u istom aktu već u odvojenom, kao jutarnja i noćna doza. Preporučeno trajanje terapije je do 3 sedmice u skladu sa kliničkom slikom.

Sa sigurne distance, čuvajmo zdravlje, čuvajmo druge!