Biram Zdravlje logo

Bršljan – prirodni neprijatelj kašlja

shadow illustration

Bršljan je imao važnu ulogu u prošlim vremenima.

Kroz historiju je bio simbol plodnosti i besmrtnosti, Rimljani su bršljanom ukrašavali vrtove, a posebnu popularnost stekao je u Viktorijansko doba, kada se proširio širom svijeta.

Već od davnih vremena bršljan je stekao veliku važnost u medicini i postao je jedan od glavnih sastojaka za liječenje kašlja. Ljekoviti bršljan, o kojem je ovdje riječ, raste svuda oko nas, a botaničko ime mu je “Hedera helix Linné”. Plodovi bršljana (bobice) su otrovni, međutim pojedini spojevi izdvojeni iz lista bršljana posebnim metodama su ljekoviti i najčešće se koriste samo u obliku gotovih farmaceutskih preparata.

Vrste kašlja

U našem blog postu “Dječiji kašalj – kako ga prepoznati i liječiti” , govorili smo o vrstama kašlja. Spomenuli smo osnovne podjele kašlja na suhi i produktivni (vlažni). Kod produktivnog kašlja u disajnom putu postoji sekret koji otežava disanje, može uzrokovati nadražaj želuca, ali i izazvati dalje komplikacije bolesti i upalni proces. Kod suhog kašlja nema sekreta u disajnom putu, a kašalj je nadražujući i često je vrlo snažan. U liječenju kašlja postoje biljke koje se mogu koristiti kod obje vrste kašlja. To je i bršljan. Zato su sirupi za kašalj često napravljeni od ove biljke jer istovremeno podstiče otapanje sekreta i iskašljavanje kod vlažnog kašlja, a kod suhog kašlja umiruje sluznicu i podstiče stvaranje zaštitnog sekreta.

shadow illustration

Ljekovita svojstva

Listovi bršljana se mogu brati cijelu godinu iako je sadržaj ljekovitih tvari najveći prije cvijetanja u augustu i septembru. Jednom ubrani, suše se oprezno i polako, na prozračnom mjestu ili na suncu. Listovi bršljana sadrže veliki broj aktivnih supstanci od kojih izdvajamo saponine. Kad se saponini otope u vodi, stvaraju pjenu. Toj osobini zahvaljuju i svoj naziv, koji potiče od latinske riječi “sapo”, a znači sapun. Danas se, nakon preciznih istraživanja, postavio i naučni temelj vjekovnoj upotrebi ove ljekovite biljke.
Tri su ljekovita načina djelovanja bršljana na disajni sistem:

Olakšava iskašljavanje – saponini iz lišća olakšavaju iskašljavanje jer otapaju gustu sluz u bronhijama.

Ublažava kašalj – otopljena sluz može se uklanjati trepetljikama, čime se olakšava kašalj i smanjuje potreba za kašljanjem.

Pomaže u suzbijanju napada kašlja – smanjivanjem potrebe za kašljanjem opuštaju se mišići bronhija, olakšava disanje i smanjuje grčeviti kašalj. Zbog efikasnoog djelovanja na disajne puteve ova ljekovita biljka se upotrebljava i prilikom borbe protiv astme.

Preparati

Važno je napomenuti, kod pripreme čaja od bršljana ne preporučuje se uzimati više od dvije kašike usitnjenog lista bršljana na 1 l vode a ni više od 1 lista bršljana u čajnim mješavinama. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripremanje čaja.

Kako biste bili sigurni da je upotreba ove ljekovite biljke sigurna za primjenu i da ne izaziva nikakve štetne posljedice za organizam, preporučuje se kupiti preparat bršljana kao gotov pripravak. Danas postoje preparati izrađeni sa ekstraktom lista bršljana. Ekstrakt se dobije tako da se osušeni listovi najprije ispiru smjesom vode i alkohola, kako bi se sastojci oslobodili. Nakon te faze tzv. ekstrakcije, alkohol se uklanja, a preostali koncentrat suši. Na taj način se dobivaju sastojci u njihovom najčišćem obliku. Taj suhi ekstrakt potom se prerađuje tako, da oblik u kojem se daje (sirup , šumeće tablete, pastile) uvijek sadrži jednaku količinu ljekovitih sastojaka iz lista bršljana.

 

Kako pobjediti kašalj? >>>