Biram Zdravlje logo

Kako efikasno iskoristiti kratak zimski dan?

shadow illustration

Kao da smo se još juče preplanuli izležavali na plaži! Najveća briga nam je bila kad ćemo se “baciti” u more i gdje kupiti jeftinije breskve, jer su bezobrazno skupe blizu plaže!

Zima već kuca na vrata i dani postaju sve kraći.

Budimo se po mraku, vraćamo se kući po mraku. Hvata nas depresija. Nema sunca = nema ni vitamina D. Kada bismo se barem mogli kao medo zavući u pećinu i odspavati zimski san – od, recimo 12. do kraja 3. mjeseca. To bi bilo divno, ali nismo medvjedi, život je okrutan i moramo se snaći kako god znamo. Zabundajte se, krećemo!

Imam osjećaj da će vam se ovo svidjeti! Energičnost zimi možete vratiti u obliku vaše najdraže aktivnosti: hrane! 
Nabrojaćemo vam nekoliko namirnica koje vaše tijelo doslovno napajaju energijom – shvatite ih kao posebno i jako fino zimsko gorivo!

Već i ptičice na grani znaju kako treba jesti sezonsku hranu. Jesen je vrijeme pripremanja zimnice, kuhanja supica i paljenja rerni (jer se ljeti otopite kraj navedene). Trebamo birati hranu koja nas “grije” – odnosno zadržava toplinu u tijelu. Kad smo “zagrijani” – efikasniji smo, zar ne?

Ima glavu kao…

Bundeva nije samo nešto što rezbarimo jedan dan u godini. Ona je bogat izvor beta karotena i snažan podizač imuniteta. Ima vrlo malo kalorija, zasitna je i lako probavljiva – zato je idealna i za mršavljenje..

Nemoj misliti na sarmicu!

Teško je ne misliti na sarmu kad je obično pravimo u najvećem loncu koji imamo da nam traje barem sedmicu! Jedno od najdražih jela zimi je upravo sarma! Znate li koliko je zdrava?
Kupus ili zelje pomaže mršavljenju, čisti organizam, jača imunitet i poboljšava probavu. Ne samo to – poboljšava i koncentraciju! Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali: magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.

shadow illustration

Špajz pun teglica

Sada je pravo vrijeme za suho voće i džemove! Zimi nemamo poseban izbor voća, koji su inače najbolje “gorivo” i izvor energije, osim naravno južnog voća, koje je bolje ne jesti ili jesti u malim količinama. Naime, voće dolazi najčešće iz tropskih krajeva, hladi organizam, što nam tokom zime zaista nije potrebno. Najbolje je jesti suho voće te različite džemove i pekmeze. Osim svoje slatkoće, suho voće sadrži i velike količine minerala poput željeza i kalcija.

Prolaziš ulicom i čuješ pucketanje i miris…

Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, ali se od svojih rođaka (oraha, badema i lješnjaka) razlikuju manjim udjelom masti i većim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Imaju visoku energetsku vrijednost i pomažu kod probavnih tegoba.

Dodatno…

Adekvatne izvore energije možemo naći u svakom godišnjem dobu. Ali jabuke koje rastu u supermarketu nisu ni približno isto što i one koje rastu na stablu! Pazite šta i kada kupujete! Priroda se pobrinula za to da u svako doba imamo šta za jesti. Upravo se u toj hrani nalazi ono što tijelu najviše treba. Energizirajte se…

Evo još nekoliko prijedloga za vaš jelovnik: korjenasto povrće, kupus, brokula, korijen peršuna, mrkva, luk, repa, mahunarke i žitarice. Jedite što više supica, ćušpajza i variva. Mahunarke i žitarice čine važan dio zimske ishrane i neophodan su izvor bjelančevina. I jedna zanimljivost za kraj: jeste li znali da kelj ima više vitamina C od naranče?

Prijatno!