Biram Zdravlje logo

Tyrosur – prvo što rana treba

shadow illustration

Rane su mala neugodna iznenađenja svakodnevnog života, a povrijediti se može svuda i u svakom trenutku: na poslu, putovanju, u vrtu, u kuhinji, u igri, u dodiru sa životinjama…

S obzirom na vrstu rane, nekada je dovoljna samopomoć, a nekada ne može proći bez profesionalne ljekarske pomoći.

Oprezno s manjim i lakšim povredama

Lakše povrede tipa posjekotina, ogrebotina, manjih ubodnih ili ugriznih rana, češanjem inficirana rana nakon uboda kukaca i slično uglavnom zbrinjavamo sami. Međutim, iako se radi o manjim, lakšim povredama, pogrešnim ili nedovoljnim liječenjem može doći do infekcije i upale, a proces zarastanja se usporava.
Zato bi lokalni antibiotik trebao biti sastavni dio svake kućne apoteke. Svoju kućnu apoteku čuvajte na suhom i hladnom mjestu, zaštićenu od direktne svjetlosti sunca. I naravno daleko od dohvata djece.

Kako se na ranu nanosi lokalni antibiotik?

Prije nanošenja lokalnog antibiotika ranu, ako je potrebno, treba isprati i očistiti od nečistoće, ostaviti da se malo osuši, nanijeti antibiotik i ako postoji potreba staviti flaster ili sterilnu gazu.

Tyrosur®

Tyrosur® sadrži antibiotik tirotricin. Dobro se podnosi, a o sigurnosti proizvoda govori i podatak da je Tyrosur® prisutan na njemačkom tržištu preko 50 godina.

Tyrosur® gel

Tyrosur® gel je prvi lokalni antibiotik na našem tržištu u obliku gela, koji mjesto ozljede ugodno hladi, bezbojan je, ne peče i ne masti odjeću. Može se koristiti na vlasištu i drugim dijelovima tijela obraslim dlakama, na licu ili pregibima.
Sve su ove karakteristike važne odraslima, a naročito najmanjima čija koljena i laktovi najviše i stradavaju.

Tyrosur® prašak

Drugi oblik je Tyrosur® prašak namijenjen za površinske, umjereno vlažne rane. Prašak u dodiru sa ranom ne stvara grudvice, jer ima bazu topivu u vodi.
Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.
Oba oblika Tyrosura® mogu se koristiti od najranijeg uzrasta (prašak je naročito pogodan za njegu pupka novorođenčeta), a dostupni su samo u apotekama u praktičnom pakovanju, bez recepta.

 

Zašto rane nije dovoljno sušiti na vazduhu? >>>