Biram Zdravlje logo

Najbolji dar za nadolazeće praznike – osmijeh!

shadow illustration

Smijeh je jedan od najboljih urođenih odbrambenih mehanizama našeg organizma. Osim što nas zbližava, čini sretnima i jača osjećaj prisnosti, također i veoma pozitivno djeluje na mentalno i fizičko zdravlje. Smijeh uzrokuje mnoge fiziološke promjene u našem tijelu. Usljed jakog i dugotrajnog smijanja više od tristo različitih mišića dijafragme, lica, stomaka, leđa, nogu i ruku postaje aktivno, očne zjenice se šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Disanje postaje duboko i brže te dostiže brzinu i do 100 km na sat. Podiže se i frekvencija srca, koja može dostići i 120 otkucaja u minuti. Zahvaljujući tome, aktiviraju se odbrambene snage organizma, podstiče se izmjena tvari i opskrbljivanje srca i pluća krvlju, te snižava krvni pritisak i nivo šećera u krvi..

SMIJEH PODSTIČE ZDRAVLJE

Posljednjih nekoliko desetljeća, istraživači su proučavali uticaj smijeha na naš organizam i došli su do sljedećih zaključaka:

• Smijeh štiti srce. Poboljšava funkcije krvnih žila i pojačava krvni tok a to nas štiti od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.
• Jača imuni sistem. Dokazano je da je povećan nivo stresa povezan sa oslabljenim imunim sistemom. Neka su istraživanja pokazala da smijeh podstiče proizvodnju antitijela koja se bore s infekcijama i ostalim uzročnicima mnogih bolesti kao i proizvodnju ćelija imunog sistema.
• Smijeh opušta cijelo tijelo. Dobar smijeh riješava vas tenzija i stresa, a njegovi pozitivni efekti se mogu osjetiti i do 45 minuta poslije.
• Podstiče proizvodnju endorfina, hormona sreće koji između ostaloga djeluje kao prirodni analgetik ublažavajući bolove ili čak uklanjajući bol kod artritisa, grčeva u mišićima te kod glavobolje i migrene.
• Podstiče cirkulaciju i opskrbljivanje kisikom te na taj način smanjuje nivo holesterola u krvi, začepljenost arterija, pojavu krvnog ugruška i visoki krvni pritisak, a samim time i opasnost od infarkta.
• Povećava kapacitet pluća i njihovu opskrbljenost krvlju koja je bogata kisikom

SMIJEH JAČA PSIHU!

Smijeh ne prija samo tijelu, nego i našoj psihi. Hormoni sreće serotonin, endorfin, dopamin i noradrenalin, koji se luče usljed smijeha, djeluju direktno na ljudski mozak stvarajući osjećaj zadovoljstva.
Osim što podstiče dobro raspoloženje također služi kao ventil kojim se čovjek oslobađa negativnih emocija kao što su ljutnja, agresivnost ili strah. A njegova najveća prednost je zaraznost. Smijehom ne povezujemo samo naš um, tijelo i duh već donosimo radost nama i drugima oko nas.

Kako se smijati što češće? Otkrijte koje stvari vas nasmijavaju i radite ih češće. Okružite se dragim ljudima koji se mnogo smiju. Razvijte svoj smisao za humor i budite duhoviti kad se ukaže prilika. Pronađite humor čak i u lošim situacijama. Prisjetite se smiješnih trenutaka iz prošlosti. Nabavite kućnog ljubimca.

Izvori:

1.   www.zenasamja.me

2.   ljepota.ba

3.   www.samopismo.net

4.   www.jglobitelj.hr

5.   www.webmd.com