Biram Zdravlje logo

Kako liječiti kašalj?

shadow illustration

Bilo da vlada sezona prehlade ili ne – bili mali ili veliki – kašalj može u svakom trenutku stići bilo koga od nas. On nije samo naporan, nego može biti i vrlo neugodan.

Kašalj je jedan od simptoma koji se mogu vrlo uspješno tretirati bezreceptnim lijekovima koji se mogu slobodno kupiti u apotekama. Na raspolaganju su lijekovi na biljnoj ili hemijskoj bazi. Važno je odabrati efikasan i dobro podnošljiv lijek, a to naročito vrijedi za lijekove namijenjene djeci.

Pažljivo sa antibioticima

Iako akutni kašalj kod prehlade u 90% slučajeva uzrokuju virusi, često se događa da se za terapiju bronhitisa prerano počnu uzimati antibiotici što može dovesti do nuspojava i povećanja rezistentnosti na antibiotike. Zbog toga treba biti oprezan: primjenu antibiotika treba obavezno dogovoriti sa ljekarom.

Čarobni bršljan i njegova svojstva

U liječenju kašlja prouzrokovanog prehladom, vrlo su cijenjeni lijekovi na biljnoj bazi. Ovdje se naročito preporučuje bršljan, poznat po veoma velikoj djelotvornosti. Pritom njegovi sastojci ne samo da razrjeđuju sluz nego i umanjuju grč mišića bronhija i podražaj na kašalj. Brojni drugi proizvodi mogu samo jedno od toga – umanjiti podražaj na kašalj (antitusici) – ili otkloniti sluz (ekspektoransi).

shadow illustration

Ako se već vijekovima ljudi oslanjaju na ljekovitu moć bršljana kod upalnih bolesti disajnih puteva, trebalo je dugo vremena dok bršljan kao jednostavni narodni lijek ne postane priznato sredstvo protiv kašlja. Danas je njegova djelotvornost naučno potvrđena. Ono što je bitno napomenuti je da nisu svi bršljani jednaki. Vrlo je važan sastav i koncentracija sastojaka jer to utiče na efikasnost lijeka.

Prospan® – prirodni prijatelj bronhija

Biljni lijekovi za liječenje kašlja – Prospan® odlikuju se individualnim i jedinstvenim postupkom proizvodnje. Tim ekskluzivnim postupkom nastaje poseban zaštićeni ekstrakt bršljana Prospan® EA575 koji je poseban i jedinstven poput otiska prsta.
Specijalni ekstrakt ima formulu koja mu omogućava efikasno tretiranje kompleksnog razvoja kašlja. Prospan® oslobađa sluz iz bronhija i zatim se ona može lagano iskašljati. Zahvaljujući umirujućem djelovanju na bronhije, uski disajni putevi se proširuju i omogućavaju lakše disanje.

 

IZLIJEČI KAŠALJ ODMAH >>>