Biram Zdravlje logo

Porodični praznici bez briga

shadow illustration

Organizirajte blagdane bez stresa!

Svi imamo onaj osjećaj uzbuđenosti i razdraganosti kad stignu praznici. Uglavnom to znači porodicu na okupu, punu kuću, zauzetu kuhinju, veseli dječji smijeh, prekrasne mirise i lijepu muziku. Ali često može biti i izvor stresa. Hoće li sve biti dovoljno dobro, dapače, savršeno i svi zadovoljni i sretni i veselo otpuhivati nakon ukusnog prazničnog ručka ili večere? 

Kako preživjeti (i uživati) praznike

Planirajte kao porodica – dogovorite šta ko želi raditi, niko ne može sve sam. Ne zaboravite djecu i dajte im zadatke koje mogu obaviti, neka se osjećaju uključeno i važno.

Postavite budžet – nekad je teško zaustaviti se u šarenom šoping centru. Unaprijed dogovorite budžet za poklone, hranu i ostalo.

Smanjite očekivanja – neće sve biti savršeno. Neko jelo će možda zagorjeti. Neko neće moći disati od prehlade. Drugi će jednostavno biti loše volje. Prestat će radit grijanje. Nije kraj svijeta, sve će biti uredu.

Zaboravite mobitele – praznici su vrijeme za porodicu. Internet i igrice ostavite za sutra. Stavite sve mobitele sa strane, kao da ih nema.

Spojite ugodno s korisnim – praznično vrijeme je i vrijeme prehlada, bolnog grla i začepljenog nosa. Napravite tople napitke, kuhano vino za odrasle i kakao za klince.

Pazite na djecu – mališani su hiperaktivni za praznike. Što od uzbuđenja, što od šećera iz slatkiša koje nemilice tamane. Držite ih na oku. Lomovi, porezotine i ranicelako mogu pokvariti praznični ugođaj.

Razmijenite darove zajedno – Sreća i veselje na licima najdražih uljepšat će praznike. Zapjevajte i opustite se.

Sretni i zdravi praznici!