Biram Zdravlje logo

Simptomi alergije - kašalj

shadow illustration

mag. farm. Jelena Kostić Valčić

Jedan od simptoma alergije je neprekidan, iritantni kašalj.

Pokretanjem pojačanog imunog odgovora i oslobađanjem histamina dolazi do curenja nosa, kašlja, kihanja i oticanja nazalne sluznice, pa počinjemo da osjećamo simptome slične prehladi čak i u njenom odsustvu.

Ovaj tekst opisuje simptome kašlja uzrokovanog alergijama i nudi savjete i rješenja o odgovarajućoj prevenciji i biljnim lijekovima koji će pomoći kod ovog neprijatnog simptoma.
 

Šta utiče na pojavu kašlja kao simptoma alergije?

Genetska predispozicija i porodična historija alergijskih bolesti

Istraživanja su pokazala da djeca čiji jedan roditelj ima neku vrstu alergije imaju 33% šanse za razvoj alergija. Ako oba roditelja imaju alergije, vjerovatnoća je čak 70%.

Spoljašnji faktori – povećana koncentracija alergena uslijed promjene sredine boravka ili nastupanja sezone cvijetanja biljaka.

Glavni uzrok alergijskog kašlja je sluz koja klizi iz nosne šupljine niz grlo nadražujući nervne završetke i izazivajući kašalj.

Najčešće je u pitanju suhi, nadražajni kašalj ali može se u nekim slučajevima manifestovati kao produktivni kašalj.

Najuporniji je noću kada se javlja neprestano golicanje zadnjeg dijela grla i često se mogu javiti svrbež u očima i kihanje.

shadow illustration

Karakteristike alergijskog kašlja

 

  • intentenzitet i upornost,
  • trajanje sve vrijeme dok su alergeni prisutni,
  • otežano disanje na nos,
  • otečenost nosne sluznice,
  • suzenje i svrbež očiju,
  • otežano disanje ili gušenje,
  • curenje nosa, svrbež i bol u grlu,
  • uglavnom nema povišene tjelesne temperature.

 

Da li je kašalj baš uvijek simptom svake alergije?


Svaki organizam različito reaguje na nadražaje iz okoline, tako da je sve individualno. Nekada i mala promjena u količini alergena može dovesti do pojave ovog simptoma, čak i ako prethodnih godina, na primjer, niste reagovali na taj način.

Alergijski kašalj može biti sezonskog karaktera (uglavnom u jesen ili proleće), a može trajati tokom cijele godine zavisno od vrste alergena (npr. grinje, prašina, hladnoća, polen) koji izazivaju kašalj.

Kako bi se dijagnostifikovala osetljivost, rade se testovi na koži ili putem krvi i označava koncentracija antitijela IgE koji su svojstveni za pojedine alergene.