Biram Zdravlje logo

Zaštita ušiju u ljetnim mjesecima

shadow illustration

Piše: Melisa Kuralić, mag.pharm.

Ušni vosak ili cerumen supstanca je žućkaste boje koja se izlučuje u ušnim kanalima iz ceruminoznih žlijezda. 

 

Cerumen nam je vrlo koristan jer ima zaštitnu funkciju budući da se nalazi na osjetljivom ulazu u unutrašnje uho. 

Iako je ljudski organizam većim dijelom zapravo voda, uši vole biti suhe

Voda koja zaostane u uhu može predstavljati veliki problem jer ona u uhu stvara uslove pogodne za rast i razmnožavanje bakterija i gljivica. 

Pritom je moguć nastanak upale koja je neugodna, a može biti i vrlo bolna. 

Simptomi koji se javljaju, osim osjećaja vode u uhu, mogu biti svrbež i peckanje u uhu, a nerijetko dolazi i do jake boli koja će postepeno zahvatiti cijelo uho koje može i oteći te biti vrlo osjetljivo na dodir. 

U težim slučajevima oticanje se javlja i na dijelu lica te vratu i tjemenu. 

Kada ceruminalni čep dođe u kontakt s vodom, on upija vodu i bubri, što dovodi do slabljenja sluha i osjećaja pritiska i začepljenosti uha. 

Ovdje trebaa posebno naglasiti opasnost korištenja štapića za uši, obzirom da se njima taj nabubreni cerumen može potisnuti još dublje u zvukovod, a može doći i do mehaničkog oštećenja zvukovoda te oštećenja, ali i prsnuća bubnjića. 

Takav se scenario može prevenirati izbjegavanjem čišćenja ušiju štapićima za uši i korištenjem farmaceutskih proizvoda na bazi maslinovog ulja dostupnih u apotekama. 

Ovakvi proizvodi omekšavaju ušni vosak i potiču prirodno čišćenje ušnog kanala. 

 

Kako zaštiti uši od nakupljanja vode? 

Kako dolazi vrijeme ljetnih aktivnosti, kupanja i ronjenja, važno je očistiti ceruminalni čep kako ne bi došlo do upale vanjskog uha. 

Proizvod s maslinovim uljem, poput Vaxola, siguran je za dugotrajnu primjenu i njegova je uloga otopiti ceruminalni čep te redovnom sedmičnom upotrebom spriječiti ponovno stvaranje istog. 

Upotreba je jednostavna obzirom da ima jedinstven sistem doziranja koji omogućava primjenu ispravno izmjerenih doza u zvukovod bez opasnosti od prosipanja. 

Mogu ga koristiti djeca starija od godinu dana i odrasli što ga čini praktičnim jer je pogodan za cijelu porodicu. 

Preporučeno je koristiti ga i prije kupanja, a po potrebi se može koristiti i više puta dnevno. 

Nakon izlaska iz vode, treba posušiti zvukovode laganim tapkanjem peškirom, a ako se nakon toga osjeti zaostala voda, dobro je nagnuti glavu i lagano je tresti dok ona ne iziđe iz zvukovoda.