Biram Zdravlje logo

Anemija ili proljetni umor

Proljetni umor shadow illustration

Rano proljeće i sunčani dani donose, osim radosti, nedostatak energije, problem sa koncentracijom i lošije raspoloženje, te osjećaj umora bez posebnog uzroka.

Proljetni umor u većoj ili manjoj mjeri osjeti cijela populacija i to je normalan, fiziološki proces. Smatra se da su uzroci hormonalni – oscilacije nivoa melatonina i serotonina u hladnijim, tamnijim danima u odnosu na toplije, periode sa više svjetlosti. Zimska ishrana koja nije raznolika i koja je siromašna vitaminima i mineralima, također može biti uzrok proljetnog umora.

Čest uzrok proljetnog, ali i hroničnog umora je manjak željeza koji može uzrokovati anemiju. Glavobolja, osjećaj umora, slabost, blijedilo – simptomi variraju, a anemiju je ponekad teško otkriti zato što su početni simptomi blagi.

Šta je anemija?

Anemija je stanje koje se javlja kada dođe do značajnog pada crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), i/ili njihovih glavnih gradivnih elemenata - hemoglobina, u krvi. Osnovna uloga hemoglobina je vezivanje kisika i transport putem krvotoka do svih tkiva i organa. Ukoliko imate anemiju, ne dobivate dovoljno kisika u svakom tkivu svoga organizma. Manjak kisika dovodi do osjećaja umora i slabosti, kao glavnih simptoma anemije.

Uzroci anemije

Postoji više vrsta anemije, kao i veliki broj različitih uzroka i načina liječenja. Neke su blage, prolazne i nisu znak za brigu, dok neke druge posljedica ozbiljnijih, hroničnih stanja i oboljenja kao što su: unutrašnja krvarenja, upalne bolesti, bubrežne bolesti, autoimune bolesti ili rijetko i maligne bolesti.

Najčešći tipovi anemije

  • Anemija uzrokovana nedostatkom željeza u krvi

  • Anemija uzrokovana nedostatkom vitamina B12

  • Hemolitička anemija

Otkrivanje anemije

Ukoliko osjetite neke od simptoma ili sumnjate da imate anemiju, važno je i da se ona na vrijeme otkrije. Rani pokazatelj anemije jeste mjerenje feritina. Feritin je protein koji pohranjuje željezo i pokazatelj je rezervi željeza u organizmu. Ukoliko je nivo željeza u referentnim vrijednostima, a feritin nizak, anemija je u ranoj fazi.

Danas postoje testovi pomoću kojih možete mjerenjem otkriti anemiju u ranoj fazi, brzo, pouzdano i iz udobnosti svog doma.