Biram Zdravlje logo

Da li patite od jesenske alergije?

shadow illustration

U ovo doba godine, kada je temperatura oko 23 stepena, a količina vlage u vazduhu se približava 60% povećava se rizik za pojavu alergija.

Vjerovatno ste pomislili da je najneugodnije razdoblje alergija daleko iza vas dok se niste iznenadili kada ste shvatili da niste ostali pošteđeni ni sada, u jesen. 

Šta je glavni izvor jesenskih alergija?

Ako nam je u proljeće glavni neprijatelj polen, ljeti se povećava mogućnost alergija uzrokovanih hranom zahvaljujući sezonskim namirnicama poput breskve i kajsije, a u jesen se trebate suočiti najviše sa alergijama koje su povezane sa disajnim putevima. U nastavku ćemo navesti nekoliko glavnih uzroka jesenskih alergija:

Ambrozija

esen je godišnje doba koje je pogodno za širenje polena jednako kao i u proljeće. Razlike u temperaturi između noćnih sati kada je oko 10 stepeni do dnevnih 20 stepeni podstiču cvjetanje biljaka. Polen ambrozije važan je uzročnik alergije čije cvjetanje počinje krajem ljeta i početkom jeseni, a traje sve do početka hladnih dana.

Ambrozija sadrži jako sitni polen koji lako prodire u disajne puteve izazivajući tako u nekim situacijama i astmu. Svaki četvrti stanovnik naše planete pati od polenske alergije, a svaki osmi je alergičan na polen ambrozije.

Osobe koje su alergične na polen ambrozije trebale bi u ovom periodu izbjegavati provjetravanje prostorija u jutarnjim satima. Ako planirate boravak u prirodi neka to bude u vrijeme ne pretjerano vjetrovitih dana te u poslijepodnevnim satima i predvečer.

Grinje i plijesan

Dok su alergije u proljeće najčešće izazvane boravkom na otvorenom u jesen se pojavljuju kao posljedica boravka u zatvorenom prostoru. Zatvoreni zagrijani prostori, domovi, škole, kancelarije, centri za rekreaciju ispune se nevidljivim alergenima.
Topla i vlažna klima pruža idealne uslove za razvoj grinja i plijesni. U kupatilu i kuhinji sa zatvorenim prozorima proizvodi se topla i vlažna klima idealna za širenje grinja. Sada, kada provodimo više vremena u zatvorenom, dolazimo više u kontakt s alergenima i zbog ovog razloga jesen i zima ne predstavljaju pogodan period za one koji pate od alergija.

shadow illustration

Jesensko lišće

Sa povećanjem vlage i smanjenjem količine dnevnog svjetla, plijesan se širi kako po domovima tako i po drveću i vlažnom lišću. Zato ako imate dvorište, redovno ga čistite od lišća, a drva spremite u dobro izolovanu prostoriju. Tako ćete izbjeći stvaranje plijesni, jednog od uzročnika simptoma alergije.

Imate li prehladu ili alergiju?

Jesenska alergija počinje već u augustu i traje sve do oktobra. Nekoliko osnovnih simptoma alergije su:

  • Svrbež očiju, crvene i suzne oči
  • Svrbež i bol u grlu
  • Kihanje koje se ponavlja nekoliko puta za redom
  • Povećana sluz u nosu i grlu

S obzirom na to da su simptomi jesenske alergije i prehlade vrlo slični, ponekad ih je teško razlikovati ali se mogu razlikovati na temelju nekoliko pokazatelja:

  • Svrbež očiju i nosa javlja se kod alergija, a ne kod prehlade
  • Obratite pažnju koliko dugo traju simptomi. Prehlada se izliječi u dvije sedmice, za razliku od alergije koja traje duže
  • Sluz koja se nalazi u nosu i grlu kod alergija je vodenasta i prozirna dok je kod prehlade gusta i žuto-zelena
  • Kod alergije kihanje se ponavlja nekoliko puta za redom
  • Svakako obratite pažnju javljaju li se simptomi učestalo svake godine u istom vremenskom periodu.

Osjetljive osobe na sezonske alergije sa terapijom trebaju započeti na vrijeme i provoditi je sve dok je alergen prisutan u vazduhu.

Postoje i prirodna sredstva koja mogu pomoći u borbi protiv alergija kao što sukalcij koji reguliše propusnost krvnih žila i tako ublažava alergijsku reakciju, zatimvitamin C koji snižava razinu histamina tako da je koristan u ublažavanju alergijske reakcije te cink koji jača imuni sistem i pomaže da ne dođe do alergijske reakcije.