Biram Zdravlje logo

Da li znate koji je poznati njemački brend nastao u jednoj maloj porodičnoj apoteci?

shadow illustration

Želja svakog roditelja je da za svoju djecu napravi nešto vrijedno, što će ga nadživjeti, što će nositi porodično prezime i nastaviti porodičnu tradiciju.

Sve je počelo od "Rosen Apotheke" u Frankfurtu davne 1826. kada je porodica Engelhard osnovala apoteku.  

1860. Karl Phillip Engelhard, strastveni istraživač i zaljubljenik u proizvodnju galenskih preparata, napravio je formulaciju od vodenog ekstrakta islandskog lišaja za olakšanje problema sa grlom. 

Engelhard i njegova porodica su sve proizvodili ručno 


Ekstrakt islandskog lišaja bi zgusnuli u bakrenim kotlovima zagrijanim na plin koje je šegrt ručno mješao bez prekida. Zatim su gotove trake paste (kasnije su to postale pastile) svi članovi porodice umotavali pojedinačno u papir i pakovali u kutije. 📦🌿  

U godini 1872, kada je isla moos pasta dosegnula veliku popularnost i potražnju među građanima Frankfurta, Engelhard porodica je mogla mjesečno da proizvede i zapakuje 1265 kutija isla moos pastila, a tek nakon 30 godina od kada je Karl P. Engelhard napravio čuvenu formulaciju od vodenog ekstrakta islandskog lišaja, proizvodnja je prešla na fabričku. 

Gdje raste islandski lišaj, vazduh je čist 


Islandski lišaj koristi se u tradicionalnoj medicini još od 17. vijeka. Islandski lišaj (lat. Cetraria islandica L. fam. Parmeliaceae)– biljka koja raste kao neugledni grm na sjeveru Evrope, slabog mirisa i gorkog okusa zapravo je jedna od najljekovitijih biljaka na planeti. Osim što je cijenjen zbog svoje farmakološke aktivnosti, ova ljekovita biljka u sjevernim krajevima naše planete je bila prepoznata kao hrana za ljude i životinje. Suhi lišaj se mljeo u brašno i od toga pravio hljeb i pogačice. Služio je kao prilog uz jelo. 

Glavni ljekoviti sastojci islandskog lišaja su gorke tvari i sluzi koje poput melema oblažu nadraženu i oštećenu sluznicu usta i ždrijela zaštitnim slojem koji blagotvorno djeluje na iritirano ždrijelo, vlaži sluznicu i na taj način smanjuje nadražaj na kašalj i regeneriše suhu i oštećenu sluznicu. Ujedno djeluje preventivno spriječavajući daljne djelovanje vanjskih iritanasa na sluznicu usta i ždrijela. 

Islandski lišaj vrlo je važan u ekologiji jer ne može uspjevati gdje je zagađeni vazduh, tako na mjestima gde on raste znamo sa sigurnošću da je vazduh čist.  

Gdje možemo pronaći ljekoviti islandski lišaj kod nas? 


Zbog svega navedenog kao i zbog svog ljekovitog dejstva, naročito kada su u pitanju disajni putevi, usta i ždrelo, nije ni čudo što islandski lišaj (islandsku mahovinu) zovu i plućnik. 

Kod nas islandski lišaj raste po planinama, a za sve ljubitelje proizvoda na bazi bilja, na našem tržištu su dostupne upravo biljne isla pastile, među kojima i originalni, prvi biljni ukus isla moos na bazi islandskog lišaja. 

Da li su potomci porodice Engelhard nastavili tradiciju? 


Engelhard je danas internacionalna kompanija, a ono što je zanimljivo jeste da je i dalje u porodičnom vlasništvu i da se ljubav prema farmaciji i dalje njeguje. Sve je počelo sa malom apotekom i ručnom proizvodnjom originalnog lijeka, a rezultovalo je inovacijama u fitoterapiji.  

U 160 godina stali su trud i rad nekoliko generacija, usponi i padovi, ali i ono najbitnije - povjerenje pacijenata!  

isla® moos biljne pastile sa originalnim ekstraktom islandskog lišaja ublažavaju nadražajni kašalj i promuklost i možete ih potražiti u vama najbližoj apoteci.