Biram Zdravlje logo

Diplomirana domaćica: Više vremena meni – za sebe i za mene

shadow illustration

Ne znam zašto se na mojoj novogodišnjoj listi nije našla i stavka “Više vremena meni – za sebe i za mene”.

Često se uhvatim da, radeći nešto, počnem sanjariti šta bih sve napravila u slobodno vrijeme. Da ga imam.

Kuham ručak i zamišljam…

Jednu prostoriju u stanu prenamjenjujem u svoju radnu sobu za izradu nakita. Sjetim se da stan nije dovoljno velik. Zato prodajemo stan i kupujemo dvospratnu kuću sa dvorištem. Potkrovlje postaje moja radna oaza. Dok izrađujem nakit, kroz prozor mogu posmatrati Princeze kako se igraju napolju.

Na kraju ulice je divan prostor bivše fabrike kesa koji zjapi prazan. Nižem perlice na nit i razmišljam o tom prostoru. Tamo bih mogla imati radni prostor, izložbeni prostor i prodajni prostor u jednom. Svako bi mogao, u bilo kojem trenutku, doći, razgledati i kupiti šta mu se sviđa.

Odlučujem da ga iznajmim.

Selidbom u novi poslovni prostor, povećao se i potencijal prodaje. Zato zapošljavam još dvoje ljudi, kako bismo mogli proizvoditi više. Dvoje ubrzo postaje petoro. Nisam se ni okrenula, a već sam imala desetoro zaposlenih. Postali smo prava (ne)mala manufaktura. Posao se širio. I tržište se širilo. Dane sam počela provoditi jureći sa sastanka na sastanak kako bih dogovarala izvoz nakita.

shadow illustration

Promovisala sam svoju ideju na svim jezicima koje sam znala i koje nisam znala. Moja priča, statistike, planovi. Trebalo je štititi ono što je povećavalo moju zaradu. Moje grlo više nije funkcionisalo bez isle.

Često sam letjela na drugi kraj svijeta. Sate sam provodila u vozovima. Mijenjala sam prijevozna sredstva češće nego čarape.

Razmišljam kako bi bilo lijepo da imam slobodnog vremena. Da stignem da napravim nešto što volim, nešto za sebe. Bilo bi lijepo kad bih mogla izrađivati nakit. Više od onog jednog “Premium” komada mesečno, za strano tržište.

Ubodem se na žicu dok kliještima pokušavam ojačati kopču na novoj “Premium” ogrlici.

Pogledam u svoj prst i vidim posjekotinu iz koje počinje curiti krv. Automatski stavljam prst u usta, spuštam nož na dasku za rezanje, smanjujem plin na šporetu i jurim u kupatilo po Tyrosur.