Biram Zdravlje logo

Islandski lišaj, sve tajne njegove ljekovitosti

shadow illustration

Teško gutanje, promuklost i bolno grlo su problemi sa kojima se susrećemo više puta godišnje.

U jesenskim i zimskim mjesecima, usna šupljina i ždrijelo su najosjetljiviji organisa kojima virusi i bakterije dolaze u dodir pri ulasku u naš organizam uzrokujući tako bol ili osjećaj žarenja u grlu, otežano gutanje, suhu sluznicu i podražajni kašalj. Moćni saveznik protiv negativnih sezonskih uticaja je islandski lišaj (Cetraria islandica), a tajne njegove ljekovitosti potiču još od 17. vijeka, od kada se koristi u tradicionalnoj medicini.

Islandski lišaj – prirodni antibiotik za liječenje tegoba disajnih puteva

Islandski lišaj jedan je od najpoznatijih prirodnih saveznika za liječenje kašlja i upalnih stanja gornjeg dijela disajnih puteva. Glavni sastojci lišaja su gorke tvari i sluzi (polisaharidi) koji djeluju tako da nadraženu i oštećenu sluznicu oblažu zaštitnim slojem.
Visok sadržaj polisaharida lihenina koji se nalazi u ovoj ljekovitoj biljci odgovoran je za zaštitu upaljene sluznice. Osim što oblažu upaljenu sluznicu, djeluju protuupalno i smanjuju podražaj na kašalj. Pročitajte na našem blogu 5 savjeta koji će vam pomoći kad vas muči kašalj!

Usinska kiselina koja je sastavni dio islandskog lišaja ima izuzetna antibiotska svojstva i zbog toga se islandski lišaj smatra vrijednim prirodnim antibiotikom.
Preparati islandskog lišaja na tržištu najčešće dolaze u obliku pastila za grlo, čaja, tableta i sirupa.

shadow illustration

Ljekovito djelovanje islandskog lišaja

Ljekoviti preparati islandskog lišaja primjenjuju se kod svih vrsta prehlada, a najčešće se koriste kao sredstva:

• za smirivanje kašlja i promuklosti kod upala gornjih disajnih puteva
• kao pomoć pri dodatnom naporu glasnica
• za smirivanje upala usne šupljine i ždrijela
• u stanjima otežanog disanja kroz nos
• za zaštitu isušene sluznice gornjih disajnih puteva koja se najčešće javlja za vrijeme hladnijih dana u godini.

Bolest disajnih puteva se najčešće javlja u jesenskim i zimskim razdobljima. 

Preparati islandskog lišaja se koriste u liječenju svih vrsta prehlada i upala, kod suhih nadražujućih upala usne šupljine i ždrijela, kod bronhijalnog katara, kašlja, hripavca, prehlade s prekomjernom sluzi. Ova izuzetno vrijedna ljekovita biljka koristi se kod svih oboljenja pluća kao i kod slabih pluća jer ih čisti i jača.

Osim polisaharida (koji su gorkog okusa), steljka islandskog lišaja također sadrži pektine,vitamine B kompleksa i provitamin A. Zahvaljujući svojim vrijednim sastojcima islandski lišajse koristi i kod jačanja i čišćenja probavne sluznice želuca, crijeva, slezene, jetre, gušterače, bubrega i mokraćnog mjehura. Kombinacija sluzi i gorkih tvari islandskog lišajajača organizam nakon iscrpljujućih bolesti i odlično je sredstvo za poboljšanje apetita i probave.

Gdje raste islandski lišaj

Kao što smo već spomenuli, islandski lišaj se koristi u tradicionalnoj medicini još od 17. vijeka. Osim što je cijenjen zbog svoje farmakološke aktivnosti, ova ljekovita biljka bez naročitog mirisa i gorkog okusa, u sjevernim krajevima naše planete, je bila prepoznata kao hrana za ljude i životinje.
Suhi lišaj se mljeo u brašno i od toga se pravio kruh i pogačice. Služio je kao povrće (prilog uz jela od mesa).

U medicinske svrhe se najprije koristio na Islandu, ali primjena mu se vrlo brzo proširila i na druge zemlje. Blijede je kestenjaste boje, iako ima i sivobijelih primjeraka, a naraste do oko 10 cm visine. Zbog svoje neobične strukture (nije raščlanjen na korijen, stabljiku i listove) ubraja se u grmaste lišajeve, u posebnu grupu biljaka.
Ljekoviti lišaj najviše raste u sjevernim zemljama, posebno na Islandu, na padinama s lavom i ravnicama zapadnog i sjevernog dijela otoka. Raste i u Walesu, sjevernoj Engleskoj i jugozapadu Irske. Ima ga i u sjevernoj Americi, a u našim krajevima ga ima na planinama.
Islandski lišaj je vrlo važan u ekologiji jer ne podnosi zagađeni vazduh, tako da na mjestima gdje on raste znamo da je vazduh čist.

Jednostavan recept za pripremu čaja od islandskog lišaja:

Prokuhajte vodu i u čajnik dodajte 1 kašiku suhog islandskog lišaja, prelijte sa 2,5 dcl vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Zasladite po želji. Popijte jednu do dvije šolje dnevno. Svakako se prije upotrebe posavjetujte s vašim ljekarom ili apotekarom.

 

 

Izvori:

1. www.desktopwallpaperhd.net

2. doterrablog.com

3. commons.wikimedia.org

4. www.narodnilijek.com

5. www.alternativa-forum.com

6. hr.wikipedia.org/wiki/