Biram Zdravlje logo

Kad je stalno curenje nosa prvi vjesnik proljeća

shadow illustration

Saznajte dva koraka koja prkose proljetnim alergijama

 

Nekome proljeće, nekome alergija. Iako je jedno od najljepših godišnjih doba, u proljeće se uz prirodu bude i brojni alergeni.

Šmrc, šmrc, apćiha!

Ako smo alergični na polen, tada je naša prva asocijacija na proljeće stalno povećano curenje iz nosa. Nos nas svrbi i još nas boli jer je toliko crven i iziritiran brisanjem. Oči su crvene i peku, stalno kišemo, a ne znamo je li u grlu osjećamo grebanje, peckanje ili nas grlo boli.  

Prva preporuka kod alergija je izbjegavati alergene, ali kod proljetnih alergija to je veoma teško, zbog toga postoje savjeti kako da si olakšate tegobe kod "alergije na proljeće". 

Kako si pomoći kod proljetne alergije? 

Kao što presvlačimo odjeću kako bismo eliminisali alergene, tako moramo ispirati i sprečavati alergene na sluznici nosa od koje kreću svi problemi. Tu nam, ako se pravilno primjenjuju, pomažu Nisita sprej i mast

Dva koraka koja prkose proljetnim alergijama su Nisita sprej i Nisita mast. 

 

Nisita sprej

 

će pomoći isprati alergene sa sluznice nosa (čisti sluznicu nosa) te se upotreba spreja preporučuje nakon svakog boravka na otvorenom

 

Nisita mast

 

stavlja se prije boravka na otvorenom jer će Nisita u obliku masti napraviti tanak film na sluznici nosa kojim će se sluznica nosa zaštiti od djelovanja alergena, odnosno zadržavanja na sluznici. 

Takođe, neki lijekovi protiv alergije (iako neophodni) mogu izazvati nuspojave npr. suhoća i iritacija sluznice nosa gdje je od velike pomoći Nisita mast koja vlaži i pomaže regeneraciji sluznice. 

Nisita je prirodnog sastava, bez dodataka konzervansa i ne stvara ovisnost. Mogu je koristiti čak i djeca i trudnice. 

Djeluje na sluznicu nosa i njena primjena je sigurna i jednostavna. Nisita se može koristiti svakodnevno, koliko god je potrebno za ublažavanje simptoma. A kada simptomi nestanu, Nisitu uvedite u svoju rutinu za higijenu i vlaženje nosa

Dok Nisita pomaže kod nosa, ovo su koraci koje možemo poduzeti kako bismo bili što uspješniji u borbi s alergenima u proljeće: 

  • uzmite lijekove protiv alergije na vrijeme i redovno 
  • pratite koncentraciju polena u zraku 
  • redovno mijenjajte odjeću 
  • nosite masku po potrebi 
  • izbjegavajte odlazak u šumu kad je sunčano i vjetrovito 
  • nakon kiše koncentracija polena u zraku se smanjuje