Biram Zdravlje logo

Kontinuirano doba alergija – top alergeni kroz godinu

shadow illustration

Zahvaljujući našem imunitetu, sve što nas okružuje ne može uzrokovati alergijsku reakciju , ali da nema imuniteta, teoretski bi zapravo i moglo.
Potpuno savršen imunitet kroz čitavu godinu toliko je rijetka pojava da možemo slobodno reći da ne postoji. Reakcija našeg organizma na alergene je različita, te se tegobe i simptomi mogu pojaviti u čitavoj kalendarskoj godini, ali se najčešće događaju u sezoni alergija.Naravno, pogađate, sezona je baš u vrijeme cvjetanja top alergena na našim područjima, što se redovno događa u proljeće .

Sezonski alergeni su polen korova, trava i polen drveća, a cjelogodišnji grinje, perje, dlaka kućnih ljubimaca, glodavci i neki insekti.

AMBROZIJA – kraljica svih polenskih alergena. Biljka koja se prilagođava gotovo svakom podneblju i ima izuzetno visoku produkciju polena. Njena polinacijska sezona traje od početka juna pa sve do kraja oktobra.

TRAVE – vrste trava su mnogobrojne, većina svoj polinacijski period započinje u aprilu, dok je koncentracija polena najveća u maju i junu. Trave su jedan od najvećih uzročnika alergija na ovom području.

BOKVICA (TRPUTAC) – široko rasprostranjena višegodišnja biljka. Raste na livadama, uz ceste i kanale. Umjereno alergeni polen u vazduhu je prisutan u malim količinama u periodu od maja do septembra.

PELIN – korovna samonikla biljka rasprostranjena je čitavom Europom i cvjeta u septembru i oktobru. Iako je biljka izvor zdravlja, njen polen ima izuzetno visoka alergena svojstva.

BOROVI – iglične biljke, stabla i grmovi su zimzeleni, i iako nemaju visoki alergijski potencijal, uzročnici su alergija, pogotovo na Mediteranu.

shadow illustration

JASEN – u kasno proljeće i ljeto kada jasen cvjeta, rasprostiraće svoj umjereno do jako alergeni polen.

GRAB – iako ne dostiže veliki alergeni potencijal, grab je takođe alergen čiji će se polen u vazduhu pojavljivati početkom aprila.

ČEMPRES – ova biljka cvjeta i raspršuje svoj polen u kasnim zimskim mjesecima, pa se alergije uzrokovane polenom čempresa lako mogu prikriti i pripisati virusnim infekcijama.

GRINJE – one su svuda, čitave godine, pomirite se s tim. Ono što možemo napraviti kako bismo spriječili visoki stepen alergijske reakcije na grinje je češće mijenjanje posteljine i generalno održavanje kućanstva na redovnom nivou. To nikako ne znači da vam kuća mora biti kao apoteka, ali posteljina koju ćete jednom dnevno odnijeti na vazduh i protresti, može u velikoj mjeri umanjiti nuspojave ovih podstanara.

ŽIVOTINJSKA DLAKA – ne brinite, ako ste alergični na slatke male psiće ili mačiće ne
znači da ih trebate zaobilaziti u širokom luku, iako alergičnoj osobi ne bismo preporučili da u svom domu ima ljubimca čije krzno uzrokuje probleme s disanjem, pojačate li svoj imunitet, možda i dobijete priliku pomaziti ova bića bez panike.

PRAŠINA – većina prašine u našem domu zapravo je odbačena koža, i to naša. Ako ste alergični na prašinu, niste alergični sami na sebe, već na ostale supstance prašine. Rješenje ove alergije koja je u nekim domovima prisutnija intenzivnije nego u drugima je da se primite krpe i usisivača.

Klimatske promjene i duga zima mogu neznatno pomaknuti vrijeme cvjetanja.

Vrlo je mudro poznavati kada će se prisutnost alergena u vašoj okolini pojačati, jer kako za sve ostalo, i za alergije vrijedi: Bolje spriječiti nego liječiti.

Ako već ne možemo pobjeći od nekih alergena, ili ih iskorijeniti u našoj okolini, možemo podići svoj imunitet i u najmanju ruku umanjiti neugodne i potencijalno opasne nuspojave.
Općenito govoreći, alergena je iz godine u godinu sve više, ali ta činjenica više govori o nama i našem načinu života koji opasno prijeti imunitetu i otpornosti tijela, nego o nezaustavljivoj invaziji polena.
Vodite računa o svom zdravlju, ne samo eliminirajući uzroke, nego nađite način da vas uzroci ne dotiču jer je vaš imunitet vaša snaga.

Izvori:

  • http://www.zdravakrava.hr
  • http://alergijanapolen.rs
  • http://www.nzjz-split.hr/userfiles/PELUDNA%20ABECEDA.pdf