Biram Zdravlje logo

Prema preporuci struke: „Vlažite prostorije, ali i sluznice nosa i grla!“

shadow illustration

Sluznica usne šupljine i ždrijela ima naročito blagotvorne učinke za naše zdravlje.

Prema preporuci struke, najbolja odbrana od svih virusa je naš imunološki sistem te, vrlo važno, održavanje svih naših sluznica vlažnih.

Vlažite zrak u prostorijama

Održavanje zraka vlažnim u prostoriji, jedna je od učinkovitijih metoda liječenja viroza. Isušeni zrak može oslabiti sluznicu i isušiti je, što smanjuje njenu otpornost i otvara put za razne virusne infekcije. Moguće je vlažiti zrak u ugrijanim prostorima s raznim ovlaživačima, posudom s vodom na radijatoru ili vlažnim peškirima smještenim pokraj izvora toplote.

shadow illustration

Redovno prozračite prostorije

Poznato je da svjež zrak direktno pozitivno utiče na naše zdravlje. Pogrešna je navika da za vrijeme trajanja prehlade nikako ne treba otvarati prozore. U prekomjerno zagrijanim prostorijama suhi zrak isušuje sluznicu disajnih puteva i upravo zato je preporučljivo otvoriti prozore kako bi se izmijenio zrak u prostoriji.

SAVJET:

Otvorite širom prozore 3 do 4 minute, jer ćete jedino tako promijeniti zrak u prostoriji bez da rashladite zidove oko prozora. Ako prozore držite samo poluotvorene (na “kip”) prozračivanje neće biti uspješno.

Sluz u nosu hvata i najsitnije čestice prljavštine i klice, koje potom sitne dlačice ili cilije prenose u smjeru grla. Otud one nastavljaju prema želucu, gdje postaju neškodljive.

 

Žljezdane ćelije i cilijarne dlačice (cilije) sastavni su dio sluznice disajnog sistema. Žljezdane ćelije proizvode tečnost (sluz), koja grije i vlaži zrak koji se udiše (otprilike 10.000 litara dnevno) a ujedno apsorbuje prašinu, prljavštinu, klice i tome slično. Cilije se neprestano kreću i prenose apsorbovana strana tijela, kao na pokretnoj traci, natrag van ili, grlom u želudac. Kad se sluznica nosa isuši slabi i njezina prirodna zaštitna funkcija.

SAVJET:

Odražavajte sluznicu nosa vlažnom uz pomoć Nisita® masti i spreja za nos. Nisita® sadržava dvije soli: natrijev hlorid i natrijev hidrogenkarbonat. Sadržaj soli odgovara potrebama sluznice nosa čime se pospješuje njezina regeneracija. Natrijevi i hloridni ioni, odgovorni su za održavanje osmotskog pritiska, a time i brojnih tjelesnih funkcija. Zahvaljujući svom higroskopskom učinku, oni stvaraju vlažno sredinu u nosu.

Sluznica usne šupljine i ždrijela ima naročito blagotvorne učinke za naše zdravlje

Naročito tanak sloj sekreta učinkovito štiti sluznicu usne šupljine od uzročnika bolesti. Neprekidno. Čak i slina sadrži antitijela s antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem. Osim toga slina olakšava žvakanje, gutanje i govor. Suhi i klimatizovani zrak mogu imati jednako štetne posljedice kao i dug neprekinuti govor ili pjevanje. Svi ovi faktori povećavaju opasnost od isušivanja tog sloja sekreta čime on gubi svoju zaštitnu funkciju. Tada je sluznica izložena napadima virusa i bakterija.

SAVJET:

Uz isla® medic hydro+ pastile vaše će se grlo zaštititi stvaranjem hidrogela koji se zadržava na sluznici te vlažiti jer pastile potiču stvaranje sline. Hijaluronska kiselina i ekstrakt islandskog lišaja intenzivno vlaže sluznicu. Na taj se način ona može oporaviti, a istovremeno je zaštićena od daljnjih oštećenja.

shadow illustration