Biram Zdravlje logo

Upale vanjskog uha

shadow illustration

prof. dr. sc. Željka Roje

Upala vanjskog uha predstavlja upalu kože vanjskog slušnog kanala, koja je vrlo tanka i bez potkožnog masnog tkiva te je čvrsto srasla s kosti i hrskavicom. Zbog toga je koža vanjskog slušnog kanala veoma osjetljiva na bol.

Dijete navodi osjećaj nelagode koja ima raspon od svrbeža do vrlo jake boli koja se pojačava pomicanjem uha, otvaranjem usta i žvakanjem. Tokom upale koža vanjskog slušnog kanala se zacrveni i natekne, što dovodi do zatvaranja kanala kojim zvuk putuje do srednjeg uha, pa zbog toga dijete slabije čuje. Uz to se može javiti i iscjedak iz uha.

Upale vanjskog uha češće su ljeti, a zimi obično samo kod one djece koja se bave vodenim sportovima (bazeni), jer stalna vlažnost uha predstavlja podlogu za razvoj bakterija i gljivica.

shadow illustration

Nekoliko mudrih:

1. Ako ste na ljetovanju i vaše se dijete nakon kupanja žali na bol u uhu, nema temperaturu i nije mu začepljen nos, vjerovatno ima upalu vanjskog uha.
2. Probali ste ukapati kapi u uho , ali jednostavno ne prolaze? Vjerojatno je koža vanjskog slušnog kanala jako natečena, a kanal u potpunosti zatvoren, pa kapi ne mogu ući. U tom slučaju otorinolaringolog će u vanjski slušni kanal postaviti trakicu s antibiotskom i protivupalnom masti kako bi se postiglo otvaranje kanala, što će omogućiti daljnje liječenje kapima. Trakica ostaje u uhu dva dana.
3. Tokom upale vanjskog uha nemojte kvasiti bolesno uho. Zaštitite ga vatom koju s vanjske strane možete premazati vazelinskom kremom.
4. Obavezno djetetu dajte analgetik na usta dok se upala ne smiri.

Kako spriječiti ponavljanje upale vanjskog uha?

1. Nemojte čistiti uši štapićima za uho ni bilo čim drugim (šnalama, čačkalicama, pincetama) jer na taj način možete oštetiti kožu vanjskog slušnog kanala i otvoriti vrata za ulaz bakterija i gljivica u kožu, čime uho ima sve predispozicije za upalu!
Osim toga štapićima “nabijate” ušni vosak do bubnjića, odakle više ne može izaći prirodnim putem (pomicanjem slušnog kanala tokom govora, plakanja, zijevanja i žvakanja), a to dovodi do daljnjeg osjećaja nelagode i zaglušenosti. Ušni vosak (cerumen) čisti se samo s onog dijela uške i slušnog kanala koji je dostupan pogledu (to se napravi prstom omotanim u gazicu)! Dobro je da su uši malo “zamašćene” ušnom masti – ona ima protivbakterijsko djelovanje. Ponekad možete koristiti blaga ceruminolitička sredstva za otapanje cerumena.
Stari otorinolaringolozi kažu:

Ne stavljaj u uho ništa manje od lakta!

2. Nemojte prati uši sapunom i/ili šamponom – odmašćena koža je osjetljivija na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože, čime se gubi njezina prirodna zaštita.
3. Nakon kupanja obrišite uho kako je već rečeno i svaku ušku i vanjski slušni kanal sušite fenom za kosu podešenim na najmanju snagu i udaljenim 30 cm od uha. Bakterije i gljivicene mogu rasti bez vlage.
4. Vodite računa o higijeni slušalica za uši koje veća djeca redovno razmjenjuju.

SPRIJEČITE BOLNE UPALE UHA!

Liječenje upale vanjskog uha gotovo uvijek je lokalno (masti, kapi), uz uzimanje analgetika na usta, i traje oko sedam dana. Samo u slučaju vrlo jake upale potrebno je davati antibiotik na usta, a nakon sanacije upale dijete uredno čuje.