Biram Zdravlje logo

Akutni ili hronični sinusitis – koji je moj?

shadow illustration

Sinusitis je medicinski naziv za upalu sinusa, odnosno upalu sluznice koja oblaže paranazalne sinuse (šupljine u kostima glave), a može biti akutni ili hronični. Ovo oboljenje je realtivno često na našim prostorima, vjerovatno i klimatski uslovljeno, posebno u gradovima zbog sve većeg porasta onečićenja smogom.

Koji su simptomi upale sinusa?

Ove dvije forme bolesti se razlikuju prema dužini trajanja simptoma, te je akutni sinusitis upala sluznice sinusa (vrlo često i nosa i sinusa) koja traje kraće od 30 dana, dok je subakutni sinusitis upala koja traje najmanje 4 do 12 sedmica, hronični sinusitis može se nastaviti i duže, tokom više mjeseci ili čak godina.

Akutnu upalu sinusa obično prate slijedeći simptomi:

  • začepljen nos
  • pojačana sekrecija iz nosa
  • osjećaj pritiska i bol u području zahvaćenoga sinusa
  • povišena temperatura
  • umor
  • iscrpljenosti

Simptomi hroničnog sinusitisa ne razlikuju se značajno, osim što duže traju, a kod nekih osoba se nikada potpuno ne povlače nego se u određenim situacijama pogoršavaju.

Koji su uzroci upale sinusa?

Akutni sinusitis je obično izazvan virusnom infekcijom gornjeg disajnog puta, nakon čega dolazi do sekundarnog naseljavanja bakterija (streptokoka, pneumokoka, Haemophilusa influenzae ili stafilokoka).

Hronični sinusitis može nastati na terenu često ponavljanih akutnih upala sinusa, pogotovo ako te upale nisu adekvatno liječene.

Bakterijski uzročnici obično se razlikuju od onih koji uzrokuju akutni sinusitis.

Tako kao uzročnike hroničnog sinusitisa nalazimo gram-negativne i anaerobne bakterije te gljivice.

Dosta je faktora koji pogoduju nastanku hronične forme bolesti, npr. osobe koje su sklone alergijama ili boluju od alergija (astma, polenska hunjavica i sl.) zbog sklonosti akutnim upalama sinusa vrlo često obolijevaju i od hroničnoga sinusitisa.

Lokalni faktori koji pogoduju razvoju hroničnog sinusitisa mogu biti devijacija (zakrivljenost) nosnog septuma, nosni polipi, deformiteti nosa i nosnih kostiju, upala zuba gornje vilice i sl.

Opći faktori koji stvaraju sklonost ovoj bolesti su neke hronične bolesti koje smanjuju otpornost organizma prema infekcijama (HIV infekcija, cistična fibroza te neke druge teže bolesti).

Da li postoji razlika u pristupu tretmanu obje forme?

Akutni sinusitis uglavnom se liječi lijekovima koji olakšavaju simptome, smanjuju upalu i liječe infekciju.

Tako u tretmanu akutne forme ove bolesti obično propisujemo kapi za nos, kojima se smanjuje otečenost sluznice i osjećaj začepljenosti nosa; antibotike u slučaju da je bakterija uzročnik upale, te lijekove za smanjenje boli.

U simptomatsku terapiju također spadaju i ovlaživači sluznice nosa u formi sprejeva, kao i cineol u kapsulama, kojeg se može naći i na našem tržištu u formi kapsula Sinolpan® forte.

Ove kapsule sadrže čisti cineol koji dokazano reducira sve simptome upale sinusa (razrjeđuje sekret, otčepljuje nos i olakšava disanje, smanjuje bol i djeluje antiinflamatorno), te se često propisuje već u prvoj terapijskoj liniji.

Hronični sinusitis najčešće je rezultat oštećenja sluznice koje se javlja kao posljedica neliječenog ili nepropisno liječenog akutnog sinusitisa.

Bakterije koje izazivaju hroničnu upalu sinusa često se razlikuju od onih koje uzrokuju akutni sinusitis, te se i propisivani antibiotici razlikuju.

Ukoliko je upala izazvana gljivicama, propisuju se antifungalni lijekovi.

Simptomatska terapija ista je kao i u liječenju akutnog sinusitisa (Sinolpan forte kapsule, kapi za nos, lijekovi protiv boli, inhalacije, ovlaživači sluznice u spreju i dr.).

Ponekad se propisuju kortikosteroidni sprejevi za nos da bi se smanjila upala i otečenost sluznice, najčešće kod alergijskih formi bolesti.

Operativno liječenje primjenjuje se kada lijekovi nemaju učinka, odnosno kada postoje komplikacije ili strukturni deformiteti (devijacija nosnog septuma, polipi, ciste, hipertrofična sluznica) koji onemogućavaju ili otežavaju liječenje.

Kako se treba ponašati kod jednog i drugog oblika sinusitisa?

Pomoć navedenoj terapiji može biti uzimanje veće količine tekućine i inhalacije slanih i toplih otopina koje bolesnici mogu primijeniti sami kod kuće.

Ako je riječ o blagim formama sinusitisa, te metode, uz korištenje kapi za nos, mogu biti dovoljne.

Važno je napomenuti da se dekongestivne kapi za nos ne koriste više od 5 dana jer njihova duža primjena može imati suprotan učinak, dok sprejevi za nos na bazi morske vode koji služe za ovlaživanje sluznice nosa nemaju takvo ograničenje, te ih se može koristiti kroz duži vremenski period.

Kapsule Sinolpan forte mogu se dobiti bez ljekarskog recepta, a za liječenje simptoma i akutnog i hroničnog sinusitisa.

Kao preventivne mjere navodi se:

  • adekvatan tretman svake upale gornjeg respiratornog trakta kao i alergijskih stanja
  • izbjegavati boravak u zadimljenim i zagušljivim prostorijama
  • izbjegavati supstace koje iritiraju sluznice nosa, ili izazivaju kašalj
  • izbjegavati kupanje u bazenima zbog moguće iritacije hlorom, koristiti ovlaživače zraka u prostorijama, zadovoljavajuća ishrana sa dovoljnim unosom voća i povrća.

Antibiotici u liječenju sinusitisa

Kao što je već navedeno, antibiotike propisuje ljekar i to samo u slučaju bakterijske upale, bilo akutne ili hronične. U bilo kojem drugom slučaju (virusne ili gljivične infekcije, alergije) korištenje antibiotika je potpuno neučinkovito, te osim što ne liječe ove oblike bolesti, dovode do razvoja antimikrobne rezistencije.

 

Prim. dr Ilhana Šetić-Avdagić

Otorinolaringolog i subspecijalista fonijatar

Opća bolnica ''Prim. dr Abdulah Nakaš'' Sarajevo

 


 

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.