Biram Zdravlje logo

Kada je upotreba slušalica štetna?

shadow illustration

Savjeti za njegu i higijenu

U današnje doba sve većeg napretka tehnologije, sve brže se mijenjanju navike i ponašanja ljudi. Skoro da ne postoji doba dana, bilo da je jutarnja šetnja, vožnja na posao ili u kancelariji, a da nekoga ne vidite sa slušalicama na ušima. Sve više osoba koristi slušalice i za slušanje muzike ali i za razne poslovne razgovore…prepoznajete li se?

Iako su slušalice korisne važno je da pripazite i na vlastito zdravlje.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je procijenila kako je oko milijardu mladih širom svijeta u potencijalnoj opasnosti od gubitka sluha radi neadekvatnog korištenja slušalica – prvenstveno preglasnog i dugotrajnog korištenja. Ako znamo da se bukom smatra bilo koji zvuk glasniji od 85 decibela, a normalan razgovor glasan je otprilike 60 decibela, veoma je važno pripaziti na pravilnu primjenu slušalica.

Neadekvatnom upotrebom slušalica mogu nastati i ozbiljni problemi kao što su NIHL (gubitak sluha izazvan bukom), tinitus (zujanje u ušima), hiperakusis (razvoj jake osjetljivosti na zvukove normalne okoline) ili vrtoglavica.

Ukoliko često nosite slušalice, najvjerovatnije ste na njima primijetili cerumen (ušni vosak) nakon što ih izvadite iz ušiju.

shadow illustration

Obrisati malo ušnog voska sa slušalica nije velik posao, ali važno je da budemo svjesni kako guranje bilo čega u uho uzrokuje potiskivanje cerumena dublje u ušni kanal. Ukoliko i inače patite od prekomjernog nakupljanja cerumena (ušnog voska), korištenje slušalica vrlo lako može izazvati osjećaj začepljenog uha. Tome pridonose i zvučni valovi jer upravo radi pojačane zvučne vibracije uho u cilju zaštite pojačano luči cerumen.

U normalnim uslovima, uši se same čiste uobičajenim pokretima čeljusti tokom zijevanja, žvakanja ili govorenja.

Na taj način, cerumen se „tjera“ iz ušnog kanala van, tako da praktično ništa drugo ne morate raditi, osim uobičajenog tuširanja i uklanjana cerumena sa ušne školjke.

Držanje slušalica u ušima, posebno satima, sprečava prirodni proces samočišćenja uha, a nakupljeni cerumen blokira ušni kanal i izaziva neugodne simptome začepljenosti uha, punoće, zujanja, vrtoglavice, čak i nagluhosti. Takođe prljavština i bakterije, koje mogu biti prisutne na slušalicama, potencijalni su izvori infekcije za razvoj upale uha.

Zbog toga, slušalice i dalje možete koristiti ali slijedite savjete:

  • Čistite slušalice prije i nakon upotrebe
  • Ne koristite slušalice svakodnevno niti tokom dužeg vremenskog perioda
  • Pazite na higijenu i njegu svojih ušiju

Ukoliko osjetite simptome začepljenosti ili punoće u apotekama potražite Vaxol®, sprej za uho s maslinovim uljem koje omekšava cerumen i olakšava njegovo izlaženje. Vaxol® sprej nije potrebno ispirati nakon primjene, a može se koristiti u stojećem ili sjedećem položaju.

Čišćenje cerumena na ovaj način predstavlja jednostavan i efikasan postupak omekšavanja i prirodnog uklanjanja cerumena, čime se smanjuje potreba čišćenja uha ispiranjem. Može se primijeniti preventivno protiv sabijanja cerumena potpomaganjem prirodnog procesa samočišćenja vanjskog slušnog kanala. Vaxol® sprej mogu koristiti osobe svih uzrasta, pa čak i djeca.