Biram Zdravlje logo

Novi pojam - maskNe

shadow illustration

Saznajte kako nastaju maskNe i šta treba uzeti u obzir kod njege lica pod maskom

SPONZORISANOU borbi protiv korona virusa (Covid-19) nošenje zaštite za usta i nos u sklopu takozvanih DHM+P pravila (distanca – higijena – svakodnevna maska + provjetravanje) pokazalo se efikasnim u borbi protiv širenja pandemije.


Međutim, nažalost, maska nosi i ima malu "nuspojavu" - a ovdje se ne radi o tome da nam smeta pri prepoznavanju, zato što nam je polovina lica sakrivena pod maskom a neki od izraza lica su nam nevidljivi.

Riječ je ovdje o "maskNama" ili "makNama" – novoj riječi, kombinaciji riječi maska i akne, a koja opisuje nečistu kožu kao posljedicu nošenja maske. Možete saznati kako i zašto se to događa i šta može pomoći protiv nastanka akni koje nastaju zbog redovnog nošenja maske.


Šta se događa pod maskom?

Zaštita usta i nosa uveliko zavisi od pravilne primjene maske tj. nošenja maski što bliže uz lice, a to znači i posve priljubljeno uz kožu. Kao rezultat toga, maska oštećuje prirodnu barijeru kože trenjem i iritira pore.
Osim toga, pod maskom se stvara vlažna i topla klima disanjem i znojenjem, slično sauni što uzrokuje otvaranje pora. U kombinaciji sa poremećenom ili oštećenom kožnom barijerom, bakterije i virusi, koji se takođe nakupljaju na maski, mogu slobodno prodrijeti kroz kožu i izazvati iritacije kože, upalnih procesa ili akni.


Šta znači "održavanje higijene maski"?


Kako biste spriječili nastanak iritirane i nečiste kože ispod zaštitne maske, higijena ovdje igra glavnu ulogu. S jedne strane, važno je redovno mijenjati ili prati maske. To znači: koristite jednokratnu masku zaista samo jednom, a maske od tkanine iskuhavajte ili temeljito perite baš nakon svake upotrebe, na temperaturi od najmanje 60 stepeni. U tu svrhu najbolje je koristiti blaga sredstva za čišćenje bez hemijskih dodataka. Osim toga, pri izboru maske od tkanine treba voditi računa o tome da zaštita usta i nosa bude izrađena od prozračne tkanine poput organskog pamuka. Pamuk nije samo ugodniji za nošenje, već i upija vlagu. Time se smanjuje rizik od nakupljanja vlage ispod maske. Dodatni plus: Višekratne maske od tkanine održivo štite okoliš.


Šta je potrebno koži pod stresom zbog maski?


Ono što se odnosi na ruke odnosi se i na lice: redovno ga perite. Za to je najbolje koristiti mlaku vodu i, ako je potrebno, blage sapune – ali naravno prije toga morate dobro oprati ruke. Osim toga, njega lica u skladu s tipom kože može biti korisna kako bi se ojačala prirodna zaštitna funkcija kože. Ovdje umjesto teških krema radije koristite sredstva za njegu lagane teksture poput gela ili seruma. Pravilna njega takođe uključuje „neopterećivanje" kože. Šminku je najbolje koristiti umjereno ili se je potpuno odreći pod maskom. Teška šminka može začepiti pore pa koža ne može disati. To takođe može izazvati nastanak nečiste kože i prištića. Kako bi svjež vazduh došao do kože, takođe treba redovno uzimati "pauzu" od nošenja maske i skinuti masku tamo gdje je to dopušteno.


Šta treba uzeti u obzir pri njezi problematične kože, kod pojave alergije i herpesa?


Ako je koža već opterećena bolestima kao što je neurodermatitis (atopijski dermatitis), trebali biste obratiti posebnu pažnju prilikom nošenja zaštitnih maski. Budući da je koža često već vrlo suha i osjetljiva radi neurodermatitisa, trenje maske na licu može dovesti do pečenja, svrbeža i crvenila kože, kao i povećanja rizika od upale i infekcije. Kako se koža ne bi dodatno oštećivala kroz masku, bogate hranjive i masne kreme mogu zaštititi kožu. U ovom slučaju, međutim, bolje je ponovo se posavjetovati sa ljekarom.


Njemačka udruga za alergije i astmu (DAAB) savjetuje osobama sa neurodermatitisom i kontaktnim alergijama da koriste isključivo sredstva bez mirisa za pranje maski od tkanina. Hipoalergeni, odnosno deterdženti bez alergena označeni su logotipom DAAB-a ili pečatom ECARF-a. U slučaju kontaktnih alergija treba voditi računa i o tome da se za maske ne koristi obojena tkanina.   


Zaštitnu masku takođe treba nositi na usne premazane sredstvom za sprečavanje herpesa usana (herpes simplex). Pogotovo prilikom stavljanja i skidanje maske, važno je da tečnost iz mjehurića herpesa ne dođe do drugih područja lica putem maske, npr. kao što su oči. Takođe je od velike važnosti redovna promjena ili temeljito pranje te zaštita usta i nosa.


Uz sve važne savjete o higijeni i njezi, pažnju treba posvetiti i zdravoj ishrani jer se to odražava i na izgled kože.


Ako se stanje kože pod maskom pogorša, može pomoći medicinski pripravak za njegu kože.

Na primjer, ako su zahvaćena područja kože površno upaljena, liječenje antibakterijskim proizvodom kao što je Tyrosur® gel za zarastanje rana može biti pravo rješenje. Ali najbolje je pitati farmaceuta ili ljekara za stručni savjet.

Tyrosur® gel sadrži tirotricin. Za primjenu na kožu. 
Koristi se za liječenje manjih, površinskih, umjereno vlažnih rana.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.