Biram Zdravlje logo

Savjeti ORL specijaliste: Kako ojačati imunitet trudnica, beba i djece?

shadow illustration

Dr. Ivan Baljošević

Kako ojačati imunitet trudnica, beba i djece uobičajeno je pitanje. Kako bismo pomogli u ovo vrijeme, kada je radi aktuelne epidemiološke situacije, komplikovano doći do ljekara, donosimo odgovore na neka česta pitanja mladih roditelja i trudnica.

Koji je najbolji način da trudnice sebi olakšaju disanje i ublaže simptome alergijskog rinitisa?

Smatra se da oko 2/3 žena u trudnoći ima poteškoće s disanjem na nos i simptome slične alergijskom rinitisu. S obzirom na to da ne smiju koristiti antihistaminike ili kortikosteroide, jedina terapija su odgovarajuće fiziološke otopine koje mogu ukloniti alergene iz nosa. Proizvodi trebaju biti blagi, zadržavati se duže vrijeme na sluznici nosa i zaštitno djelovati na sluznicu nosa.

Zato se preporučuje primjena spreja Nisita® 4-5 puta dnevno. Preparat vlaži i obnavlja nosnu sluznicu djelujući osmotski i higroskopski (razrjeđuje sekret u nosu i vlaži sluznicu nosa). Sigurno ga je davati jer nema interakcije s drugim lijekovima i ne stvara ovisnost.

shadow illustration

Djeca s teškim simptomima sezonskih alergija često u terapiji imaju sirup s antihistaminicima po preporuci ljekara. Iako su ovi sirupi djelotvorni, kod neke djece se pojavljuju i drugi simptomi - svrab ili curenje iz nosa. Preporučuje li se uz sirupe koristiti sprejeve koji vlaže sluznicu nosa?

Disanje na nos jedini je fiziološki oblik disanja i kod djece i kod odraslih. Važnost nazalnog disanja u djece još je izraženija u odnosu na odraslu populaciju, s obzirom na to da je to razdoblje intenzivnog rasta i razvoja.

S druge strane, alergijski rinitis je preosjetljivost na supstance koje se prirodno nalaze u našem okruženju i bezopasne su za osobe koje nemaju alergiju. Oni najčešće uključuju prašinu, grinje ili polen iz trave, drveća i korova. Alergijski rinitis danas je vrlo uobičajena bolest, pa prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 25% svjetske populacije pati od nekog oblika alergijskog rinitisa. Procjenjuje se da će zbog velikog onečišćenja vazduha i povećanog topljenja ledenjaka u 20 godina taj postotak biti oko 40% stanovništva.

Antihistaminici su pokazali veliku efikasnost u liječenju alergijskog rinitisa. Ovi lijekovi smanjuju kihanje i svrab nosa. Ali, kako je nos prva linija obrane od unosa alergena, virusa, izduvnih gasova i drugih štetnih supstanci, potrebno ga je održavati čistim i prohodnim. Redovna toaleta nosa ispire sve nečistoće koje dijete udiše tokom dana i vlaži vazduh u nosu.

Koji sprej djeca najbolje prihvaćaju?

Djeca najbolje prihvaćaju proizvode koji nemaju intenzivan miris i ne izazivaju peckanje i nelagodu prilikom primjene. Na primjer, Nisita® sprej sadrži natrijev hlorid 0,33% i natrijev hidrogenkarbonat 0,83%. Prilikom primjene raspršuje se u fine, sitne čestice, nema mirisa i zato ga djeca rado prihvaćaju. Može se koristiti više puta dnevno, kada god postoji potreba.

Česta ili dugotrajna upotreba spreja za nos s kortikosteroidima ili dekongestivima , nazalna sluznica može biti oštećena ili potpuno uništena. Kako treba zaštititi nos?

Kortikosteroidni sprej uspješno se koristi za liječenje alergijskog rinitisa. Njegova upotreba smanjuje oticanje nosa i izlučivanje nosa, a može se koristiti nekoliko sedmica. S druge strane, dekongestivi su pripravci koji se koriste kod akutnih infekcija nosa i sinusa. Oni takođe imaju antiedematozni učinak i mogu se primijeniti do 7 dana. Dugotrajna primjena ovih pripravaka isušuje sluznicu i izaziva kraste u nosu. Ponekad kortikosteroidni sprej može uzrokovati povremena krvarenja iz nosa. Uz to se svrbež i peckanje u nosu smanjuju tek nakon 3-4 dana primjene kortikosteroida.

Zato treba nanositi masti koje će obnoviti sluznicu nosa i pomoći u uklanjanju krusta. Upotreba Nisita® masti pokazala se vrlo učinkovitom. Sadrži natrijev hidrogenkarbonat, koji stvara blago alkalni pH, poboljšava lokalnu cirkulaciju, stvarajući tako nepovoljno okruženje za razvoj bakterijske infekcije. Mast ima blag, ugodan miris limuna. Najbolji način da se upotrijebi je istisnuti mast u nosnice svaku veče prije spavanja.

ORL savjeti: Čist nosić - zdrava i sretna beba. >>>