Biram Zdravlje logo

Savjeti ORL specijalista: Čist nosić – zdrava i sretna beba

shadow illustration

Dr Ivan Baljošević

Hrkanje kod djece radi poteškoća u disanju, kako odabrati siguran sprej za čišćenje bebinog nosa samo su neka od pitanja na koje ćete odgovor naći u ovom članku.

Prvi dio članka o liječenju sezonskih simptoma alergije kod djece i trudnica, možete pročitati ovdje.

Hrkanje ili isprekidano disanje tokom spavanja simptomi su po kojima se prepoznaje hronična upala krajnika. Koji je Vaš savjet kako pomoći bebi i lakše disati?

Ponekad jaka hipertrofija krajnika i adenoidne vegetacije može dovesti do otežanog disanja. Tada su krajnici mehanička prepreka prolazu hrane i zraka. Najčešći simptomi su spavanje s otvorenim ustima i hrkanje, a u težim slučajevima isprekidano disanje. Takva su djeca obično mršava i blijeda jer se ne mogu normalno hraniti. Ovi simptomi su indikacija za tonzilektomiju. Dok se čeka na zakazano hirurško liječenje, treba provoditi redovnu toaletu nosa. Za to treba koristiti blage izotonične preparate u obliku spreja, kao što je na primjer Nisita® sprej.

Često sprejevi za nos sadrže konzervanse. Zašto su konzervansi opasni?

Konzervansi su sredstva koja se koriste u industriji (kućanstvo, poljoprivreda itd.) radi sprečavanja ili usporavanja fizičkih ili kemijskih promjena u namirnicama. Međutim, njihova upotreba može dovesti do smanjenja aktivnosti lijekova. Dugotrajno uzimanje konzervansnih pripravaka uzrokuje smanjenje pokretljivosti cilijarnih resice i usporava mukocilijarni klirens u nosu. Klinički se to očituje čestim začepljenjem nosa i oticanjem nosne sluznice.

Koji sprej za ispiranje nosa ne sadrži konzervanse?

Nisita® sprej ne sadrži konzervanse. Sadrži natrijev hlorid i natrijev hidrogenkarbonat. Te supstance održavaju fiziološki pH sluznice nosa i stvaraju nepovoljno okruženje za razvoj infekcije. Takođe, poboljšavaju mukocilijarni klirens i održavaju fiziološki sastav sekreta u nosnoj šupljini. Nisita® sprej je izotonična otopina, bez mirisa.

Sadrži raspršivač za finu disperziju otopine.

Što biste preporučili nakon operacije u nosu?

Sve hirurške intervencije u nosu traumatizuju i oštećuju nježnu sluznicu nosa uz stvaranje krusta. Sve to dovodi do kratkoće daha na nosu. Zato se nakon hirurškog liječenja preporučuje upotreba blagih masti koje bi održavale fiziološki pH nosne sluznice i stvorile nepovoljno okruženje za razvoj infekcije. To je, na primjer, Nisita® mast, koja povećava vlažnost sluznica jer spada u grupu masti koja vežu vodu.

Mast je takođe hipoalergena. Sadrži bijeli vazelin koji pomaže vlaženju nosne sluznice i omogućava da se mast rastopi u dodiru sa sluznicom. Osim toga, ima blagi miris limuna, pa je ugodan za korištenje i osvježava nos. Treba ga davati nakon operacije, dva puta dnevno, 7 do 10 dana.

Beba upoznaje svijet kroz sva čula. >>>

Smije li dijete ispuhivati obje nosnice istovremeno? >>>