Biram Zdravlje logo

Suha usta – zašto se grlo tako brzo suši?

shadow illustration

Saznajte koja je uloga sluznice grla u cjelokupnom zdravlju.

Iako su se naše oči navikle na novi detalj na licu - maske, naše grlo, ždrijelo i glasnice nisu. Sluznica usta, ždrijela i nosa ozbiljno je nadražena i iritirana. Prije ili kasnije, grlo počinje da golica, usta se isušuju, a glas polako izdaje... Šta treba uraditi?

Zašto se grlo tako brzo suši?

Često zaboravljamo da uzimamo dovoljno tečnosti, što uz dugotrajno nošenje maski znači da se sluznica usta, ždrijela i nosa brže isušuje, uzrokujući iritaciju grla, a utiče i na glas. Često dolazi i do neprijatnog osjećaja grebanja u grlu usljed isušivanja.


Nije lako razgovarati kada su nam usta prekrivena. Bilo da se radi o razgovoru u banci ili jutarnjoj posjeti pekari – neophodno je da povisite glas, kako bi vas druga osoba što jasnije razumjela. Da bismo bili jasniji, moramo da pričamo glasnije i razgovjetnije kroz dodatni sloj tkanine, čime vremenom sve više naprežemo glasnice.

Rezultat toga je grebanje u grlu, pojačano pročišćavanje grla i promuklost. 

shadow illustration

Zašto je važno da je sluznica grla vlažna?

Suha sluznica grla utiče na cjelokupno zdravlje.

Sluznica u ustima je prva barijera svim negativnim česticama iz vazduha i okruženja i ako je sluznica vlažna i zdrava, spriječava prodor štetnih materija u naše disajne puteve. To je naročito važno u periodu prehlada, gripa i virusa, zato ne zaboravite da brinete o svojoj sluznici.

Savjeti za borbu protiv suhog grla i održavanje zdravih glasnica

Savjet 1: Tišina je zlatna

Najjednostavniji savjet da napete glasnice ostanu u formi je, naravno, da predahnete od razgovora. Očigledno je da to nije lako učiniti, ali ako se prilika ukaže, vaš glas će vam biti zahvalan.

Još je važnije da nesvjesno ne počnete da šapućete. Šapat je često teško razumljiv, stalno morate da ponavljate riječi, a otežano se i emituje glas.


Savjet 2: Pijte, pijte, pijte tečnosti!

Kako bi oralna i faringealna sluznica ostala što „podmazanija“, a grlo neisušeno, od pomoći može biti redovno unošenje dovoljne količine tečnosti. Mnogo je trikova koji vas mogu podsjetiti da popijete čašu vode. Nekada pomaže i najjednostavniji trik - postavljanje čaše sa vodom na vidno mjesto. 


Mineralna voda, voćni sokovi ili čaj pogodna su alternativa običnoj vodi. U zavisnosti od toga koliko su ozbiljni vaši problemi sa glasom, kofein treba pažljivo unositi, jer takođe može da isuši grlo i iritira glasne žice. Isto se odnosi i na pušenje.
 

Savet 3: Pastile - idealan zaštitnik protiv suhih usta

Pastile za grlo su praktične kada ste u pokretu ili na poslu, jer održavaju sluznicu vlažnom i štite je od drugih spoljnih iritanasa.

Isla medic trešnja pastile za grlo sa hidrogelnim kompleksom, hijaluronskom kiselinom i posebnim ekstraktom islandskog lišaja pomažu kod problema s glasnicama nastalih zbog njihova opterećenja, na primjer kod promuklosti i iritacija glasnica. Zahvaljujući dvostrukom zaštitnom sloju koji nastaje otapanjem u ustima, sluznica usta i grla može se regenerisati i pružiti ugodan osjećaj. Za snažan glas!

Osim toga, za zaštitu nosne sluznice prikladna je mast za nos ili sprej kao što je Nisita, koja pomažu u vlaženju  i njezi suhe sluznice nosa.

 

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o medicinskom sredstvu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.