Biram Zdravlje logo

Suho grlo: kako najbrže da oporavite sluznicu grla

shadow illustration

Sluznica u ustima, grlu i ždrijelu ima važan zadatak u prevenciji suhog grla i zaslužuje dodatnu njegu i pažnju - jer je zdrava sluznica najbolja zaštita.

Uprkos preduzimanju svih mjera predostrožnosti i zaštite, posebno u zimskim mjesecima kada je sezona prehlada, gripa i drugih bolesti respiratornog sistema, teško je oduprijeti se neprijatnom osjećaju strepnje da se ne razbolimo tokom jeseni i zime.

Srećom, naš organizam ima svoje prirodne zaštitne funkcije, kojima možemo mnogo da pomognemo.

Zdrava sluznica: naša prirodna barijera koja nas štiti

Većina štetnih čestica iz vazduha dospijeva u tijelo kroz nos i usta koje možemo nazvati „ulaznim vratima“ za ove mikroskopske ,,nevaljalce”.

Zbog toga su usta, nos i ždrijelo prekriveni sluznicom, koja funkcioniše kao prirodna zaštitna barijera protiv patogena. Ona predstavlja važan dio imunološke odbrane i spriječava uljezima da prodru u naš organizam.

Sekret stvaraju sluznice koje održavaju vlažnost usta, nosa i ždrijela i pomažu u prirodnoj zaštiti organizma. Te prirodne odbrambene mehanizme možemo aktivno ojačati i podržati u našem svakodnevnom životu, ako slijedimo zdrav životni stil, uzimanjem dovoljne količine tečnosti i otapanjem posebnih pastila za grlo u ustima.

Suhi i hladan vazduh - izazov za grlo

Kada temperature počnu da padaju, a grijanje se pojačava, otežava se situacija za našu sluznicu.

Suhi vazduh u zatvorenom i na otvorenom znači da se film pljuvačke na našoj oralnoj i faringealnoj sluznici prorjeđuje i postoji rizik da se sluznica osuši. Ovo nas čini osjetljivim na patogene mikroorganizme.

Da bi sluznica u ustima, grlu i ždrijelu ostala vlažna, posebno je važno unositi dovoljne količine tečnosti. Dvije litre dnevno je obično optimalna količina za odraslu osobu - voda ili nezaslađeni čaj su posebno korisni.

Naša promijenjena svakodnevnica takođe predstavlja dodatni stres za prirodnu zaštitnu barijeru.

Suho grlo, suhi kašalj, napete glasne žice, pojačano pročišćavanje grla i promuklost su najčešće posljedice.

Pastile za grlo: dugotrajna hidratacija i zaštita za ponijeti

Pastile za grlo mogu da pomognu u spriječavanju isušivanja sluznice, čime se održava prirodna zaštita grla.

Uz uzimanje dovoljne količine tečnosti tokom dana, pastile za grlo pomažu da nam sluznica bude intenzivno hidrirana satima, bez obzira da li smo kod kuće, u pokretu ili na poslu.

Pastile za grlo isla® medic vlaže i štite sluznicu usne šupljine i ždrijela. Sadrže kompleks hidrogela, hijaluronsku kiselinu i specijalni ekstrakt islandskog lišaja, čija je ljekovitost veoma poznata.

Postepenim otapanjem u ustima, stvaraju dvostruki zaštitni film koji oblaže sluznicu i intenzivno je vlaži.

Laboratorijski test sa rinovirusima, najčešćim uzročnicima prehlade, pokazao je da pastile zajedno sa pljuvačkom čine dodatnu barijeru i pružaju dvostruku zaštitu, jer pljuvačka postaje gušća i tako otežava prodor štetnim česticama.

 

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o medicinskom sredstvu. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.