Biram Zdravlje logo

Ubodi od komaraca - kako se zaštititi

shadow illustration

Savjeti šta nanijeti na ubodnu ranu

Ljeti kada možete više vremena provoditi na otvorenom sigurno s nestrpljenjem dočekate trenutak na kraju dana kada opadne žega kako bi izašli u šetnju. Ali čim provirite kroz vrata, napadaju vas komarci koji tako narušavaju kvalitet vašeg života. Ipak, prilikom biranja svoje mete, komarcima je nadraže sletjeti na tanku i toplu dječju kožu.

Kada je riječ o zaštiti djece od komaraca repelenti na bazi DEET nisu preporučljivi kod beba do 2 mjeseca starosti i poželjno je pribjeći alternativnim metodama koje su ujedno i zdravije.

Šta privlači komarce?

Zanimljivo je da u svijetu postoji više od 3000 vrsta komaraca. Često se pitamo zašto nekog komarci bodu više, a zašto nekog manje. Većinu komaraca privlači nekoliko bitnih faktora na koje biste ste trebali pripaziti:

  • Vizuelno primjetno – komarci se izuzetno oslanjaju na vid i prvenstveno traže svoju potencijalnu metu prema onome što vide. Osobe koje nose tamne boje poput crne, crvene ili modre više se ističu. Kada izlazite u šetnju izbjegavajte odjeću tamne boje, a dijete obucite u laganu i prozračnu odjeću koja će prekriti cijelo tijelo.
  • Ugljikov dioksid – Nakon vizuelnog određivanja mete komarac prelazi na osjet mirisa. Glavni faktor koji će ga privući je količina ugljičnog dioksida koju osoba proizvede. Komarci više vole dio glave, vrata i ruke upravo zbog blizine ugljičnog dioksida koji se oslobađa izdisanjem kao i zbog topline i mirisa koje proizvodi koža.
  • Mliječna kiselina – Ugljični dioksid nije jedini miris koji će privući komarce. Za vrijeme pojačanje tjelesne aktivnosti naše tijelo proizvodi mliječnu kiselinu, primamljiv mamac za komarce.
  • Voda stajačica i vlaga – Svi znamo da komarci vole vlagu. Ustajala voda je mjesto gdje se komarci razmnožavaju. Osim vode stajačice, komarce će privući čak i male količine znoja s vašeg tijela.
  • Cvjetni i voćni miris – Možda niste znali, ali cvjetni i voćni mirisi takođe mogu privući komarce. Obratite posebnu pažnju na proizvode poput kreme za lice i tijelo, kreme za sunčanje i ostalu kozmetiku koju više koristite ljeti jer mogu sadržavati suptilne mirise koji privlače insekte.

 

shadow illustration

Kako se možemo odbraniti od komaraca

Kada govorimo o borbi protiv komaraca važno je da u svojoj neposrednoj okolini uklonimo sva ona potencijalna staništa odnosno uslove za njihov razvoj kao što su predmeti u kojima se zadržava voda. Nekoliko je korisnih savjeta kako ćete se boriti protiv ovih letećih napasnika:

  • Vjetar – Komarci su veoma slabi letači. Ako stavite ventilator na prozor sigurno ćete im otežati let što će ih odbiti na akciju.
  • Stavite mrežu – Koristite zaštitnu mrežu protiv komaraca u prostorijama u kojima bebe borave ili spavaju. Takođe, mreže protiv komaraca mogu se koristiti i za zaštitu djece dok su u dječjim kolicima.
  • Koristite eterična ulja – Za zaštitu od komaraca možete koristiti eterična ulja poput citronele, ulja lavande, paprene metvice, eukaliptusa i druge. Eterična ulja mogu se također upotrijebiti kako bi se spriječio ulazak komaraca u prostoriju. Pripravak se pripremi tako što u posude s vrućom vodom koje ste prethodno stavili na prozor nakapate eterična ulja, a prije spavanja kapnite na vatu dvije kapi eteričnog ulja i stavite je blizu kreveta.
  • Suzdržite se od češkanja – Češanjem ćete mjesto uboda samo nadražiti i upala će trajati duže, stoga izbjegavajte češkanje do krvi. Kod male djece svakako treba biti oprezan jer češkanjem mogu oštetiti kožu na mjestu uboda, a ogrebotine se lako mogu inficirati bakterijama. Stoga maloj djeci treba podrezati noktiće.

Što nanijeti na ubodnu ranu?

Raznih je načina kako možete ublažiti svrab i otok nakon uboda komarca, od narodnih lijekova do "uradi sam" preparata. Otok možete smiriti tako da stavljate vrećice s ledom na mjesto uboda. Ako je reakcija na ubod povećana, pogotovo kod male djece konsultujte se s ljekarom ili farmaceutom. Postoje razni prirodni preparati koji umiruju kožu nakon uboda. Na primjer ako kapnete kap lavande ili čajevca na ubodeno mjesto vrlo brzo će nestati crvenilo i svrab.

Tyrosur® antimikrobni gel sprečava nastanak infekcije, pomaže bržem zarastanju rane, dok ugodno hladi ranu i sprečava osjećaj svraba.
Tyrosur® gel nanesite 2-3 puta dnevno na ubod i ne zaboravite ga spakovati u svoju torbu kada idete u prirodu ili na odmor.

 

Zašto rane nije dovoljno sušiti na vazduhu? >>>

 

 

Izvori: alternativa-za-vas.com